90 éves a távolbalátó

90 éve, 1929. március 8-án sikerült Mihálynak először a világon mozgó televíziós közvetítést adnia. Megoldotta a hang és kép szinkronját, távolbalátó készüléke, a Telehor a mai televízió őse.

Mihály Dénes

Mihály Dénes még mérnökhallgató korában, az I. világháború alatt kezdett el foglalkozni a hangosfilm kérdésével. 1916 júniusában hozott létre először egy 8 méter hosszúságú hangosfilmet – ekkor mindössze 22 éves volt. Találmánya Ernst Ruhmer eredményein alapult, aki 1901-ben rájött, hogyan lehet a hangot filmszalagra rögzíteni. Az ő nyomán Eugene Lauste francia mérnök valósította meg a hangok és képek egyidejű rögzítését, azonban a lejátszásnál az ő megoldása esetén a hang csak fülhallgatón át volt hallható. Mihály Dénes projectophonja volt tehát az első olyan berendezés, amely a mai hangosfilm ősének tekinthető – ahol a kép és hang egyidejűleg rögzíthető, majd a nagyközönség által látható-hallgatható. A találmányt az angol Universal Tonfilm-Syndicate LTD filmgyártó vállalat hasznosította.

Mihály Dénes a Műegyetemen szerzett gépészmérnöki oklevelet, de már középiskolás korában könyvei jelentek meg az automobilról és a motorkerékpárokról. Diploma után a telefongyárba került, ahol elkezdte a „távolbalátás”-sal kapcsolatos kísérleteit. 1919-ben született meg a Telehor , amely akár több kilométerre is képes volt állóképeket közvetíteni. Egyik legjelentősebb találmánya az 1922-ben szabadalmaztatott Projectophon volt, amely a hangosfilm területén nyert elismerést. 1918. április 30-án nyújtotta be a Magyar Királyi Szabadalmi Bírósághoz szabadalmi bejelentését Projectophon tárgyban, amely a kép és hang egyidejű felvételére, illetve lejátszására, azaz a hangosfilmre vonatkozott. A bejelentés 79 954. lajstromszám alatt szabadalmi oltalmat kapott és 1922. október 18-án nyomtatásban is megjelent.

 

Kapcsolódó:

A feltaláló

Magyar feltalálók: Mihály Dénes és a Telehor

MIHÁLY DÉNES (1894–1953)

További hasonló témájú videók