40 éve van velünk a Windows

windows1983. november 10-én jelentette be a Microsoft, hogy elkészült a Windows, az MS-DOS grafikus felülettel bővített változata. A sietség egyik oka az volt, hogy időközben az Apple előállt az első grafikus kezelőfelülettel bíró számítógépével, az Apple Lisával, ez azonban a 10 ezer dolláros ára miatt sosem lett népszerű, míg a Microsoft olcsóbb platformfüggetlen megoldása meghódította a világot. A rendszer alapfilozófiája a popularitás, a könnyen kezelhetőség, valamint a „minden egyben” filozófia volt, hogy levegyék a felhasználó válláról a telepítési folyamatok, a fenntartás és a kezelés terhét, valamint biztosítsák a számítógép széles körű használatát az informatikában járatlan felhasználók számára is. Idővel a Windows operációs rendszerek egy részét ennek ellenére számos kritika érte, részben bizonyos tervezési hibák, részben a Microsoft üzletpolitikája miatt.

WindowsA kezdetek

Az eredeti DOS operációs rendszert (lemezek kezelésére képes, kizárólag parancssorok bevitelével működő és kezelhető operációs rendszer – a szerk.) az IBM 1966 júniusában adta ki. A Bill Gates által 1975-ben megalapított Microsoft 1981-ben fejlesztette ki saját, MS-DOS névre keresztelt rendszerét, amely idővel szinte minden szerveren, asztali számítógépen és laptopon megtalálható volt. Lassan a a világ egyik legelterjedtebb operációs rendszere lett, az elérhető parancsok száma pedig minden kiadásnál bővült. A későbbiekben ezt a rendszert építették be a Windows-termékek szolgáltatásaiba, köztük a legelső grafikai operációs rendszerbe, a Windows 1.0-ba. A Windows kifejlesztésére a Microsoft vezetője azt követően szánta el magát, hogy látta a Visi On nevű, MS-DOS-ra írt ilyen környezetet (amit meg egyébként a Xerox PARC laboratóriumában kidolgozott Xerox Star inspirált, amit Steve Jobs is lemásoltatott a Mac-ekben), és úgy döntött: a Microsoft-nak is meg kell jelennie egy ilyen termékkel.

Windows
A Windows

Windows 1.0

A Microsoft Windows 1.0 (eredetileg csak Windows), a vállalat által fejlesztett grafikus felhasználói felület legelső verziója volt. A terméket 1983-ban jelentették be, de csak 1985-ben jelent meg a piacon új szoftverkörnyezetet biztosítva a személyi számítógépeken. Olyan alkalmazásokat lehetett rá fejleszteni és futtatni rajta, amelyek bitképeket jelenítettek meg, és olyan mutatóeszközöket használtak, mint például az egér.

A Windowsban több egyszerre futó alkalmazás között is lehetett váltani. A rendszer olyan asztali alkalmazásokat foglalt magában, mint egy MS-DOS fájlkezelő alkalmazás, egy óra, egy naptár, egy kartotékkezelő, illetve telekommunikációs programok, melyek a felhasználók napi cselekményeinek segítésére szolgáltak.  A Windows eredeti kiadása nem volt önálló operációs rendszer, még annyira sem, mint későbbi verziói. Ehelyett csak egy az MS-DOS felett futó program volt a sok közül, ami mindössze csak fix számú beépített alkalmazást kínál egy közös grafikus felületen. Ezek között volt egy fájlkezelő, egy óra, egy számológép és néhány apróbb segédprogram is, amiket a felhasználó azonban egy közös képernyőn tudott megjeleníteni és használni.

Mindenesetre az egész nagyon kezdetleges módon működött: a Windows 1.0-ban ugyanis az alkalmazások ablakait csak egymás mellé lehetett rendezni úgy, hogy azok nem fedhették át egymást, hanem csempék módjára kitöltötték a képernyőt. Nem túl nagy meglepetésre a Windows 1.0 nem volt átütő siker, és ezen még 2.0-s verziója sem változtatott, pedig az már képes volt részleges átfedésre is, illetve plusz programokat is lehetett futtatni rajta.

Az áttörést végül a Windows 3.0 megjelenése jelentette 1990-ben, ami – bár továbbra is az MS-DOS-ból volt indítható – de már egy önálló grafikus környezet volt. Megjelenése és kezelése jelentősen eltért a ma ismert Windows-októl, azonban platformként már nagyon sok hasonlóságot mutatott.

További hasonló témájú videók