Szkukálek Lajos: „Az ember maga a teljesség.”

Szkukálek Lajos az Észak-Komáromi Városi Televíziónak nyilatkozik kiállításának megnyitóján

65 éves Szkukálek Lajos festő, grafikus, illusztrátor. 1975–1976-ban Komáromban, a Művészeti Népiskola tanfolyamain képezte magát, tanára Mester Péter volt. Két évet töltött Münchenben és három évet Freiburgban. Részt vett több nemzetközi művésztelep munkájában. 1985-től vesz részt kiállításokon hazájában, Magyarországon és Németországban. Művei Dunaszerdahelyen és Pozsonyban találhatók, valamint számos könyv lapjat díszítik. Mindenezkben tetten érhető álomszerű, szürreális világa éppúgy, mint a groteszk játékosság.

1999-ben elnyerte a Márai Sándor Alapítvány Nyitott Európáért Díját.

Erőt, egészséget, töretlen alkotókedvet kívánunk neki (és köszönet második mesekönyvem illusztrálásáért)!

„Kezdeti alkotásaim szürrealisták volták, majd magával ragadott a minimalizmus. Akkor ezekkel gyógyítottam, ezeken keresztül dolgoztam fel a magánéleti kríziseimet. Ezek a harcok, hazugságok azonban kikoptak az életemből. Szenvedésnyomás nélkül pedig nem lehet igazán mellbevágó, megdöbbentő, sokkoló képeket festeni. Közben több tízezer kommersz képem kelt el. De ha megkérdeznék, melyik stílus fejezi ki a legjobban az énemet, akkor azt mondanám, hogy mind. Mindegyik az én pillanatnyi belső énemet mutatja. Akkor és most. Megváltoztam. Rájöttem, ha valaki ennyire átadja és alárendeli magát a hivatásának, a szenvedélyének, a szerelmének – mert nekem a festés teremtő folyamata az – azzal az Életét heréli ki. Általában úgy definiálnak engem, hogy Szkukálek a festő, de én magamat már nem. Az ember identitását nem határozhatja meg a hivatása. Az ember maga a teljesség. A mindenség. Már nem érdekel a pályám, a sikerek. Az élet pedig egy végtelen játék. Elrontom?! Újrakezdem! De mindenből tanulok. Én egy boldog, szabad ember vagyok.” (Jankovič Nóra interjúja a Komáromonlineon)

Az Észak-Komáromi Városi Televízió beszámolója:
Július 8-án, pénteken, Szkukálek Lajos grafikus, festőművész életmű kiállításának a megnyitójára több mint 100 látogató volt kíváncsi a komáromi Platz Galériában. A nyitógondolatokat a szintén nagyszerű Szilva József, grafikus, festőművész, pedagógus tolmácsolta.

Fent:

Stefankovics József videója a 65 éves festőművész jubileumi kiállításáról

Kapcsolódó:

Petrla Ferenc és Szkukálek Lajos kiállítása Szencen

Kiállításmegnyitó Szemtől szemben Bárdos Ágnessel

 

További hasonló témájú videók