Hová tűnt Máris szomszéd? • Tomanek Nándor 100

Psota Irén és Tomanek Nándor, 1970. Forrás: Fortepan / Fotó: Szalay Zoltán

100 éve született Tomanek Nándor kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész. 1951-ben kapott színészi diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A Pécsi Nemzeti Színház kórusának lett a tagja, először kisebb énekes szerepekben lépett színpadra, később prózai darabokban is játszott. 1962-től 1964-ig a Petőfi Színházban játszott, 1964-ben lett a Vígszínház tagja. Filmen először az 1960-ban készült Arc nélküli város című játékfilmben játszott, Pallós Sándort alakította. Utolsó filmes szerepe Braun agronómus megformálása volt az 1978-ban készült A ménesgazda című filmben. Betegsége miatt 1976-ban visszavonult a színpadtól.

„Sokszor igazságtalan az élet. A kétszeres Jászai Mari-díjas színésszel, Tomanek Nándorral kapcsolatban mindenképpen az. Mert az utókor hajlamos őt, afféle rajzfilm-figuraként emlegetni, épp Máris szomszéd miatt. Pedig aki ott ücsörgött izgatottan a Pesti Színház nézőterén, mondjuk 1968 és 1976 között valamelyik estén, amikor épp Neil Simon darabját, a Furcsa párt játszották, bizony órákig mesélhetne arról, hogy milyen színészóriás is volt Tomanek Nándor, ott, a világot jelentő deszkákon” – írja az Újságmúzeum a centenárium kapcsán.

1954-ben rögzített, „A Pécsi Nemzetiszinházban” című filmhíradó-részlet. Országosan ismert pécsi színészek játékát örökítette meg a korabeli filmhíradó, a Nem magánügy és a Leányvásár című szindarabokból. Csak pár név a felvételen látható színészek közül: Tomanek Nándor, Szalma Lajos, Bús Gyula, Szabó Samu, Péter Gizi. Forrás: Filmhiradók Online archívum.

Neil Simon: Furcsa pár (rádiójáték)

Pesti Színház 1968

Félix Unger – Tomanek Nándor
Oscar Madison – Bárdy György
Murray – Kozák László
Speed – Prókai István
Vinnie – Szatmári István
Roy – Fonyó József
Gwendoline – Szegedi Erika
Cecily – Halász Judit

Rendezte – Várkonyi Zoltán

Kapcsolódó:

Hová tűnt Máris szomszéd? – Tomanek Nándorra emlékezünk