Egy 27 éve szétesett üstökös rendezhet hétfő éjszaka tűzijátékot

Különleges meteorkitörés várható május 31-én, ha beválnak a csillagászati előrejelzések. A darabjaira hullott 73P/Schwassmann-Wachmann nevű üstökös és a kilökődött porfelhő érhet minket utol, ez esetben látványos és igen sűrű hullócsillag-kitörésben gyönyörködhetünk – adta hírül Bacsó Zétény amatőrcsillagász a CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet / Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapján (a teljes cikk itt elérhető).

A számítások szerint a jelenség csúcsa reggel 7 óra körül várható, így hazánkból csak a felfutó ágat figyelhetjük meg. De még ez sem lehet akadály: magyar csillagászati expedíció indul a texasi McDonald obszervatóriumba, ahol pompás asztroklíma mellett gyönyörködhetnek az éjszaka közepén, zenitközelben tartózkodó radiáns mellett a meteorkitörésben. Kiss László, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója, és Sárneczky Krisztián – az év első, C/2022 A1 (Sárneczky) névre keresztelt üstökösének felfedezője – ott lesznek, hogy első kézből számolhassanak be az égi tűzijátékról. (Az expedíción részt vesz még Rózsahegyi Márton, a Svábhegyi Csillagvizsgáló projektmenedzsere, és Vinkó József tranziens asztrofizikai objektumokkal foglalkozó kutató, aki éppen külföldi munkavégzését tölti az obszervatóriumban, valamint Igaz Antal, az MCSE meteor szakcsoportjának vezetője, a meteorkamerák szállítója.)

A 73P/Schwassmann-Wachmann 3 üstökös. A Hubble Advanced Camera for Surveys kamerájával végzett megfigyelések azt mutatják, hogy a töredékek is kisebb darabokra törnek. Több tucatnyi házméretű „miniszilánkot” találtak a fő töredék mögött.

CREDITS:NASAESA and G. Bacon (STScI)

A 73P/Schwassmann-Wachmann, más néven Schwassmann-Wachmann 3 üstökös, röviden csak SW3 maga rendkívül apró, magjának átmérője mindössze 1100 méter. Az 1930-as perihélium után elveszett (1930-ban persze követték egy ideig), és hiába jött vissza 5,4 évenként, csak 1979-ben találták meg újra.

meteorkitörés
A darabokra szakadt és szétsodródott 73P/Schwassmann-Wachmann üstökös 2006-ban, a NASA Spitzer űrtávcsövének képén. Forrás: NASA

Itt álljunk meg egy kicsit! Hogyan veszíthetünk el egy üstököst? Nos, az SW3 esetében ennek két oka volt: egyrészt, rendkívül sötét objektumról van szó. Másrészt, a Jupiter – a Naprendszer legnagyobb tömegű bolygója – gravitációja jelentősen befolyásolja az égitest pályáját, ami miatt hiba csúszott a felfedezők pályaszámításaiba. 1979-ben aztán egy szerencsés véletlennek köszönhetően ismét ráleltünk az üstökösre, és azóta az 1985-ös közelítés kivételével minden napközelség idején megfigyelték a csillagászok. Így ma már tudjuk, hogy keringési periódusa 5,4 földi év, s minden 16. évben megközelíti planétánkat. Ilyen alkalom várható idén augusztusban is, a történet azonban sokkal izgalmasabb annál, mint amilyennek elsőre szemlélve tűnhet.

Az SW3 ugyanis 27 évvel ezelőtt darabjaira hullott!

 

A Svábhegyi Csillagvizsgáló élő közvetítést tervez május 31-én, kedden 14:00-kor, az amerikai expedíció bejelentkezésével azoknak, akik élőben szeretnék követni ezt a nem mindennapi eseményt! Akár lesz meteorzápor, akár nem, arról biztosítjuk az érdeklődőket, hogy mindenképpen izgalmas külföldi csemegéket fognak látni kutató csillagászaink jóvoltából!

 

Az eseményt az alábbi linken lehet követni, helyi élő kommentárral, ahol a nézők kérdéseiket is feltehetik: https://fb.me/e/3504iUP4y

További hasonló témájú videók