Iannis Xenakis görög-francia zeneszerző centenáriuma

Iannis Xenakis, photo Michèle Daniele, 1970 – forrás: Wikipédia

100 éve született Iannis Xenakis görög-francia zeneszerző. Az absztrakt matematikára alapozva hozott létre zeneműveket, melyek elnevezése stochasztikus zene.

„A romániai Brajlában született görög családban, édesapja ugyanis egy itt működő cég igazgatója volt. A gyermek Xenakist zongorista édesanyja nevelte először zenére, a több nyelven beszélő, művelt és a kulturális életben otthonosan mozgó család korán meghatározta a későbbi zeneszerző sokszínű érdeklődését (egyik öccse filozófiaprofesszor, a másik építész lett). Xenakis alig ötéves volt, mikor elvesztette az édesanyját, ez a veszteség jelentette élete első nagy sokkját.

A félárva kisfiú egy görögországi bentlakásos iskolába került, ahol a kórusban énekelt, és amellett, hogy megszerezte zenei alapismereteit, a görög kultúrában és irodalomban is elmerült. Matematikai és fizikai érdeklődése miatt a továbbtanulásnál a mérnöki pályát választotta, ám mellette továbbra is foglalkozott a zenével és az ógörög nyelvvel. Közbeszólt azonban a történelem, a II. világháború, a Görögország elleni olasz, majd német támadások.

Xenakis igen hamar csatlakozott az ellenálláshoz, később fegyverrel is harcolt a görög monarchia visszaállítására törekvő britek tankjaival.

Az egyik támadásnál súlyos sérülés érte, melyben fél szemét is elvesztette, visszaemlékezései alapján szinte csodával határos, hogy életben maradt.

Xenakis a háború után, 1947-ben tudta befejezni tanulmányait, ekkor szerzett mérnöki diplomát. Ám a háború után megalakult görög kormány elkezdte letartóztatni az ellenállás korábbi résztvevőit, így a zeneszerző külföldre szökött, és végül Franciaországban telepedett le. Távollétében először halálra, majd tíz év börtönre ítélték, és csak 1974-ben, a katonai diktatúra bukása után térhetett haza.”

További érdekes részleteket a Fidelio közöl abban a cikkében, amelyből a fenti pár mondatot kölcsönöztük.

Kapcsolódó:

Iannis Xenakis official website

Xenakis-nap – Május 28-án egész napos programokkal és egy erre az alkalomra írt, improvizatív elektronikus zenei művel tisztelgett a Magyar Zene Háza az egyik legkülönlegesebb helyszínét, Hangdómot ihlető görög Iannis Xenakis munkássága előtt.