80 éves Božidara Turzonovová

Božidara Turzonovová
Božidara Turzonovová

80 éves Prof. Mgr.art. Božidara Turzonovová, PhD. szlovák színésznő. Szerb anya és macedón apa gyermekeként látta meg a napvilágot 1942-ben Szófiában. Gyerekkorától kezdve színjátszókörtbe járt, tagja volt egy gyermekrádiós csapatnak és zongorázni tanult. A GAMČA nevű középiskolába járt az óvárosban.

A pozsonyi Színművészeti Főiskolán tanult, ahol 1963-ban sikeresen diplomázott. Már tanulmányai alatt megkapta első filmes lehetőségét a Híd arra az oldalra (Most na tú stranu) című filmben, amelyben férjével, Jozef Adamovič színésszel játszott együtt.

A diploma megszerzése után a Szlovák Nemzeti Színház tagja lett, ahol azóta is dolgozik. Szerepelt a mindig teltházas Na skle maľované című darabban, Tajovský Ženský zákonjában, Albee  Kényes egyensúly és Barčov A zsíros fazék című darabjában. Jelenleg a nyitrai Andrej Bagar Színház vendégművésze. Emellett rádiózással és szinkronizálással foglalkozik, színészetet tanít, és a Művészeti Filmfesztivál Bizottságának elnöke. 

A színésznő széles eszköztárára a cseh filmesek – Jiří Krejčík, Otakar Vávra és Petr Weigl – is felfigyeltek. A nézők számára különösen Emma Destinn operadívaként vált ismertté Krejčík Isteni Emma (Božská Ema) című filmjében.

1979-ben megkapta az Érdemes művész címet. 2008-ban Ivan Gašparovič elnök a másodosztályú Pribina-keresztet adományozta neki. 1997-ben átvehette a Kristályszárnyat. 2009-ben megkapta a Jozef Kroner-díjat életművéért. 2017. március 11-én beiktatták az OTO televíziós elismerés Dicsőség Csarnokába.