https://youtu.be/g54KvnPWdO8

45 éve van velünk az „ERŐ”

Május 25-e a Star Wars (magyar fordításban: Csillagok háborúja) mozisorozat rajongóinak piros betűs ünnep. 1977-ben e napon mutatták be az amerikai mozik a titokzatos erő használóinak történetét bemutató sorozat első – a történet szempontjából a negyedik –, epizódját az „Egy új reményt”-t. A filmlegenda ma éppen negyvenöt éves.

A film annak ellenéra vált gyorsan a popkultúra klasszikusává, hogy nem tipikusan tudományos-fantasztikus mű, hanem stílusát tekintve egy űrwestern. Az első filmet még két sikeres folytatás követte, az 1980-ban bemutatott „A Birodalom visszavág”, majd az 1983-as „A Jedi visszatér”, ez a három film az eredeti Star Wars trilógia. A filmek szereplőit a következő években legalább egy tucat szerző szerepeltette könyvekben, különböző minőségű alternatív idővonalakat hozva létre a történetben.

A törtétet persze megkapta a maga megfilmesített folytatását is, mert mindig jó, ha egy történetről sok bőrt le lehet húzni. 1999 és 2005 között előzmény trilógia került a mozikba, amelynek nem volt egyértelmű sikere a rajongóknál és a kritikusoknál sem. A 2015-ben bemutatott „A Jedi visszatér” eseményei után játszódó újabb trilógia „Az ébredő Erő” című epizóddal kezdődik, új szereplőgárdával. Összességében elmondható, hogy a filmek sikernek bizonyultak, az összes bemutatott Star Wars film együttvéve 8,5 milliárd dollár bevételt termelt a mozik kasszáinál, ezzel a Star Wars második legjövedelmezőbb filmsorozat a Marvel Cinematic Universe filmjei mögött.

„Az erő legyen veled!”

erő
Mark Hamill

A filmhez kapcsolódik még egy jeles nap, amit minden év május negyedikén tartanak a Csillagok háborúja sorozat rajongói. A dátum eredete egy angol szójáték (May the 4th). A filmek visszatérő mondata, „Az erő legyen veled!” eredetileg, angol nyelven így hangzik: „May the force be with you!”, amit könnyen „May the fourth be with you!”-nak (Május negyedike legyen veled!) lehet érteni vagy mondani.

„May the force be with you!”

A jeles nap alkalmából a Csillagok háborúja Youtube-csatornáján jelent meg a lent látható kedves kis videó, amelyben a nyolcadik epizód londoni forgatásának helyszínéről kíván mindenkinek boldog Star Wars Napot a Rey szerepével befutott Daisy Ridley.

A 45. évforduló eseménye: www.starwarscelebration.com

 

https://youtu.be/esnMDtMysHo

 

További hasonló témájú videók