Igor Matovič az üzemanyagokra kivetett adóról

Igor Matovič

Igor Matovič az üzemanyagokra kivetett adó csökkentésére irányuló javaslatról… Ki ne szeretne olcsóbban tankolni a kútnál – kérdezi Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter. Matovič szerint az Európai Tanács irányelvével összhangban nem lehet alacsonyabb áfát alkalmazni.

A május 22-i vasárnapi koalíciós tanácsülésen az SaS koalíciós párt a hozzáadottérték-adó (áfa) nyolc százalékra történő csökkentését terjesztette elő valamennyi kőolajtermékre, azaz a gázolajra, a benzinre és az olajokra. Igor Matovič mai sajtóértekezletén ezt elemezgeti.

Ez az olajpiac különleges helyzetéből adódóan szerzett előnyök adójáról szóló törvény módosítása lenne.

A pénzügyminiszter azt mondja, hogy júniusban 30 millió eurót, az év végéig pedig 180 millió eurót szeretne beszedni a Slovnafttól. Jövőre, ha az Urals és a Brent kőolaj ára közötti különbség 35 dollár körül lesz, további 300 millió eurót akar beszedni. De minden a kétféle olaj közötti árkülönbségtől függ.  Richard Sulík állítólag kész elfogadni a kőolajra kivetett adó bevezetését, ha Igor Matovič elfogad egy kompromisszumos megoldást, amely az egyszerű autósok üzemanyagárát érinti. Igor Matovič azonban az SaS sajtótájékoztatóján azt válaszolta, hogy az üzemanyag áfájának csökkentését egy európai irányelv tiltja. Azt javasolta, hogy az elméleti 300 millió olajadóból a tanárok, orvosok és ápolók fizetésének emelésére fordítsák.

További hasonló témájú videók