A velünk élő tudomány: Marx György fizikus

Marx György
Marx György

95 éve született Marx György Kossuth-díjas magyar fizikus, asztrofizikus, tudománytörténész, egyetemi tanár, tanszékvezető; a leptontöltés felfedezője, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Elismert ismeretterjesztő művek írója.

Pedagóguscsaládban született, Marx István földrajz-történelem és László Julianna (1897–1956) biológia szakos tanárok gyermekeként. 1945-ben érettségizett a Lónyay utcai Református Gimnáziumban. 1948–1970 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem elméleti fizika (1956-ban megalakítja a kari Munkástanácsot), majd 1970–1998 között az atomfizika tanszék oktatója volt. 1999-ben az amerikai Union College of Dudley tiszteletbeli professzora lett. 1970-től 1992-ig az Atomfizikai Tanszék vezetője. 

1952-ben fogalmazta meg a leptontöltés megmaradásának törvényét, a nukleáris fizika egyik legfontosabb alapelvét. Kutatási területe a részecskefizika és az asztrofizika határterülete. Tevékenysége kiterjedt a SETI kutatásokra is, a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) bioasztronómiai bizottságának elnöke is volt.

Az utolsó pillanatig keményen dolgozott, mindvégig megtartotta egyetemi előadásait és élete utolsó két hónapjában ülve, köhögve, még három hosszú előadásra is vállalkozott a Magyar Tudományos Akadémián és a Paksi atomerőműben. 2002. december 2-án hunyt el Budapesten.

1994-ben megírta a The voice of the martians című munkáját, amelyben több, a XX. század során USA-ba menekült magyar tudóst mutat be.

Fent: 

Marx György: A marslakók érkezése című kötet online bemutatója (2022)

A könyvbemutató résztvevői:
– Világi Balázs, PhD, a Magyar Nemzeti Bank Gazdaságtudományi ismeretterjesztési főosztály vezetője, a Neumann János Egyetem, MNB Tudásközpont – MNB Intézet: Fenntartható pénzügyek központ docense
– Dr. Rab Árpád, az NKE Információs Társadalom Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, trendkutató

Forrás: Pallas Athéné Könyvkiadó