115 éve született John Wayne

john wayne
John Wayne

115 éve született John Wayne, Oscar-díjas amerikai színész, a westernfilmek legendás alakja, akit a „The Duke” azaz „A herceg” névvel illettek. Már az 1920-as években szerepelt némafilmekben, még ha színészi tehetségét nem is annyira ismerték el, megjelenése és járása, az akkori western,
majd később második világháborús filmekben tette híressé.

Ő volt a hős, aki egyedül áll ki és megy harcba az igazságért. Más szerepekben is, mint életrajzi filmek, romantikus vígjátékok vagy drámák szereplőjeként is látható. Az 1940-es évektől egészen az 1970-es évekig tartó munkásságának köszönhetően az Amerikai Egyesült Államok egyik jelképévé vált.

Az Oscar-díjat 1970-ben vehette át A Félszemű című western filmben nyújtott alakításáért. Oscar jelölést kapott az Iwo Jima fövenye című filmért, és rendezőként is jelölték az Alamo című filmért. Élete egyik legmegrázóbb és legjobb alakítását utolsó filmjében az 1976-os A mesterlövész című filmben nyújtotta, ahol egy súlyosan rákbeteg, öreg pisztolyhőst formált meg, aki úgy döntött, hogy egy utolsó nagy párbajban méltó módon vesz búcsút az élettől.

https://youtu.be/7WK3nQn8F5g

További hasonló témájú videók