Verdi-operák felejthetetlen drámai hősnője: Sudlik Mária

Sudlik Mária
Melis Györggyel a Falstaffban (1988)

80 éve született Sudlik Mária, Liszt Ferenc-díjas szoprán énekesnő, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, érdemes művész. Énektanulmányait a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti szakközépiskolában Feleki Rezsőnél, majd 1961–1964 között a Zeneakadémián dr. Sipos Jenőnél végezte. 1967-től volt a Magyar Állami Operaház magánénekesnője. Monteverdi: Poppea megkoronázása című művének címszerepében debütált.

Repertoárja rendkívül széles volt. Osváth Júliára emlékeztetett ösztönösségével. Valamennyi szerepmegformálását nagyfokú művészi elmélyültség jellemezte. Egyaránt fontos számára a szuggesztív színészi játék és a tökéletes zenei megformálás. A legnagyobb sikereit Verdi-operák drámai hősnőjeként aratta. Nyugdíjba vonulása után kivételes színpadi tehetségének köszönhetően kisebb szerepekben is jelentőset tudott nyújtani.

„Sudlik szituációfelbontó, pontosabban -teremtő képessége rendkívüli, sok szállal kötődik a körülötte zajló színjátékhoz… Tábornagynéjának kedve nem félpercenként, de percenként változik, de minden villanása reagálás, mely a kiváltó okot és a reakciót világos összefüggésben tárja elénk. Ha a színen van, azonnal a színpadi viszonylatok csomópontjává válik, minden szálat folyton a kezében tart. Az emberábrázolás gazdagsága és elevensége tekintetében nincs a két szereposztásban ehhez fogható alakítás. S a darab stílusát, világát is ez képviseli leghitelesebben… Ahogy a III. felvonásban Sudlik Tábornagynéja legyezőjével távol tudja tartani magától az Ochs menekülését megelőző imbrogliót, a világ közönségességét, abban több és valódibb előkelőség és finomság van, mint egyébként az egész alakításban együttvéve.” (Fodor Géza, Muzsika, 1985)

Főbb szerepei:
Tábornagyné (A rózsalovag), Erzsébet (Don Carlos), Desdemona (Otello), Grófné (Figaro házassága), Leonora (A trubadúr, A végzet hatalma), Boulotte (Offenbach: Kékszakáll), Amelia (Az álarcosbál), Turandot, Aida, Tosca

Díjak és elismerések:
A Magyar Állami Operaház Örökös Tagja (2008)
Székely Mihály-emlékplakett (1984)
Érdemes művész (1984)
Liszt Ferenc-díj (1974)