David Attenborough-t megválasztották a Föld bajnokának

SSir David Attenboroughir David Attenborough-t választotta az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) a Föld bajnokának 2022-ben – számol be a BBC. A 95 éves természettudós élete nagy részét annak szentelte, hogy bemutassa az élővilágot és a klímaváltozást a közönségnek.

A díj elfogadásakor Attenborough azt mondta, a világnak meg kell védenie a bolygót és a természetet. Mint hozzátette, a környezetvédelmi sikertörténetek reményt adnak, hogy a változás lehetséges.

„Ötven évvel ezelőtt a bálnák világszerte a kihalás szélén álltak. Aztán az emberek összefogtak, és most több bálna van a tengerben, mint amennyit élő ember valaha látott” – mondta.

Inger Anderson, az UNEP igazgatója szerint a természeti világ bemutatása iránti odaadásáért esett a választást az angol dokumentumfilmesre. Mint kiemelte, ha van esélyünk a biodiverzitás és az ökoszisztémák megóvására, az azért van, mert milliók szerettek bele abba a bolygóba, amelyről filmeket forgatott, írt és beszélt.

Attenborough az 1950-es évek óta foglalkozik természetfilmekkel. Dokumentumfilmjeit és sorozatait a világ számos országában sugározzák, az utóbbi időkben, a klímaváltozással és biodiverzitási veszteséggel kapcsolatos felhívásai miatt pedig egyre többen ismerik fel a problémák valódiságát. Attenborough a gyermekek és tinédzserek körében különösen népszerű, Greta Thunberg klímaaktivista is nagy rajongója a természettudósnak. (Via National Geographic)

További hasonló témájú videók