Miért haltak ki az elefántmadarak?

Az elefántmadarak (Aepyornis maximus)  hajdanán Madagaszkár szigetén éltek, a struccalakúak rendjén belül az elefántmadár-félék (Aepyornithidae) családját alkották.

A hatalmasra nőtt, röpképtelen madarak robusztus testtel, hosszú nyakkal és kis fejjel rendelkeztek, a legnagyobb faj (Aepyornis maximus) magassága meghaladta a 3 métert, tömege pedig a 450 kilogrammot. Tojásaik nagyobbik átmérője elérte a 33 centimétert, becsült űrtartalma pedig a 9 litert. A hatalmas tojások héja szerte fellelhető Madagaszkár szigetén. Valószínűleg lassú mozgású erdőlakók voltak.

Nemrégiben kutatók olyan csontokat is találtak, amin vágásnyomok voltak, egyre megalapozottabb a gyanú, hogy az őskori emberek irthatták ki az elefántmadarakat. A kutatók szerint az emberek a húsáért vadászhatták a madagaszkári elefántmadarakat. 

A most talált maradványokat 10 ezer évesre becsülik, pedig eddig úgy számoltak, hogy az első emberek legkorábban 4 ezer évvel ezelőtt érkezhettek a szigetre. A Londoni Zoológiai Társaság kutatója, James Hansford szerint ezzel 6 ezer évvel előbbre kerülhet az emberek érkezésének feltételezett dátuma.

Ugyanakkor a Madagaszkárra érkező emberek nem irtották ki azonnal az összes elefántmadarat, még több ezer évig élhettek mellettük, amíg az állatok el nem fogytak ezer évvel ezelőtt. (BBC)

 

Sir David Attenborough szerint az egykor Madagaszkáron honos, csaknem fél tonna súlyúra megnövő elefántmadár azért halt ki, mert a bennszülöttek rendszeresen dézsmálták a tojásaikat. A neves természetfilmes szerint az állat sorsa intő példa kell legyen a szigetország számára.

 

150-szer nagyobb a tyúktojásnál
150-szer nagyobb a tyúktojásnál – elefántmadár tojása – fotó: BBC

 

The Daily Telegraph online 2010-es cikke szerint a mai napig rejtély, hogy mi okozhatta az elefántmadarak kihalását. A legelterjedtebb elméletek szerint vadászok okozhatták a végzetüket, mások az éghajlatváltozást okolják a nagytestű madarak kipusztulásáért. Utóbbit látszanak alátámasztani a Madagaszkár-szerte megtalálható csontok és a tojáshéjak radiokarbonos vizsgálatai, amelyek szerint az elefántmadár ezer éve még jelen volt a szigeten, amelyet 2000 éve kezdett az ember benépesíteni. A Madagaszkárra érkező európai tengerészek az 1600-as években még látták az óriásmadarakat, amelyek egyes beszámolók szerint az 1700-as években haltak ki. A szakértők azonban úgy vélik, hogy az elefántmadár-populáció nagyobb része ezer éve hallhatott ki, s csupán a sziget eldugott zugaiban maradhatott fenn néhány példány.

A világhírű természettudós és természetfilmes Sir David Attenborough, aki fél évszázada látogatott első ízben Madagaszkárra, s azóta egy elefántmadár-tojás-fosszília büszke birtokosa, úgy véli, hogy a kihalás okai aligha a túlzott mértékű vadászatban keresendők. Meggyőződése szerint a bennszülött lakosság nagy becsben tartotta az állatokat, ez a tisztelet azonban nem gátolta meg őket, hogy a tojásokat rendszeresen fogyasszák.

„Kétlem, hogy vadásztak volna az elefántmadárra. A sokkal kisebb strucc csőrének egyetlen csapásával fel tudja nyitni az ember hasát, az elefántmadár pedig rettenetes ellenfél lehetett” – fogalmazott az élő legenda. A brit természettudós a BBC Attenborough és az óriástojás című dokumentumfilmje kapcsán tért vissza Madagaszkárra, hogy kiderítse, mi is történt valójában az elefántmadárral. Mint kifejtette, az óriásmadár sorsa figyelmeztetésként kell, hogy szolgáljon a mai Madagaszkár számára is, ahol sok más faj, így például a gyűrűsfarkú maki is a kihalás szélére sodródott.

„Az elmúlt 50 év alatt Madagaszkár népessége megháromszorozódott, s a lakosság kizárólag a vadon rovására tud terjeszkedni, új településeket létrehozni, új mezőgazdasági területeket birtokba venni” – hangsúlyozta Sir David Attenborough.

 

További hasonló témájú videók