Közel 70 éve csillagász

Almár Iván

2019. június 15-én Dr. Almár Iván volt a vendége a Tatán megrendezett „Asztrofotográfia – tudományos ismeretterjesztés a Monarchiában – és ma” konferenciának. A beszélgetés az elmúlt 60-70 év személyes emlékeiről szólt, benne természetesen az első holdraszállás élő közvetítéséről is.

90 éves Almár Iván csillagász, űrkutató, a fizikai tudományok doktora, a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös, tiszteletbeli elnöke, az MTA emeritus kutatója, a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia (IAA) tiszteletbeli tagja. Bay Zoltán- és Giordano Bruno-díjas.

1954-ben szerzett matematika-fizika szakos tanári diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és ezután a MTA Csillagvizsgáló Intézet munkatársa lett. 1959-ben csillagászatból kandidált és elérte a fizikai tudományok kandidátusa fokozatot. 1980-ban az űrkutatás területén megszerezte a fizikai (csillagászati) tudományok doktora fokozatot.

1955-től publikált az űrkutatásról, szakterülete a műholdak pályameghatározása, valamint a geomágneses viharok idején fellépő sűrűségnövekedések.
Az 1970-es évek második felében kezdett foglalkozni a Földön kívüli értelem (civilizáció) kutatásával és a felfedezésekkel kapcsolatos esetleges bejelentésekkel. Az 1980-as évektől soknyelvű űrszótár létrehozásán dolgozott.

Aktívan részt vesz a csillagászati-űrkutatási ismeretterjesztésben. Az első Holdraszállás (1969) tv-közvetítése óta minden jelentős űresemény kommentátora.

2011. december 12-én kisbolygót neveztek el róla, amit korábban az MTA Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének munkatársai fedeztek fel. Neve: (191856) Almáriván.

Kapcsolódó:

A Naprendszeren túl – Egyenes Beszéd / 2017. augusztus 22.

További hasonló témájú videók