#Diebenkorn100

Richard Diebenkorn

Richard Diebenkorn (1922. április 22. – 1993. március 30.) amerikai festő és nyomdász születésének centenáriumát ünnepli a világ. Korai munkásságát az absztrakt expresszionizmushoz és az 1950-es és 1960-as évek Bay Area Figurative Artjához kötik. Az 1960-as évek végén kezdte alkotni geometrikus, lírai absztrakt, Ocean Park című festménysorozatát.

Gyermekkorát a legeurópaibb amerikai városban, San Francisco-ban töltötte, ahol anyai nagyanyjától tanulta a festészet mesterségének alapjait. A Stanford egyetemen tanult művészetet, elsősorban Edward Hopper fényekkel átitatott művei voltak ezekben az években nagy hatással rá. 1944-ben Virginia államban kapott tengerészgyalogos kiképzést. Szabadidejében a washingtoni Phillips gyűjtemény és a New York-i Museum of Modern Art képeit tanulmányozta.

1946-ban visszatért San Francisco-ba, ahol a California School of Art hallgatója lett, a figuratív festő David Park irányítása alatt tanult festészetet. Aztán egy ösztöndíj lehetővé tette, hogy a New York államban lévő, művészkolóniájáról híres Woodstockban töltsön nyolc hónapot. Napi 12 órában képezte itt magát.

A Grey Art galéria kiállításának katalógusában Gerald Nordland „a XX. század második fele egyik kreatív gigászának, a modernista művészek egyik legeredetibbjének” nevezi Diebenkornt, aki egyáltalán nem tartotta magát modern művésznek. Úgy érezte, hogy tradicionális festő, aki a hagyományos festészet hagyományait követi és igyekszik kiterjeszteni.

Richard Diebenkorn 1950 januárjában, 27 éves korában, képzett festőként érkezett New Mexico-ba, a sivatagi állam fővárosába, Albuquerque-be, ahol harminc hónapot töltött. Soha nem festett szabadabb, kiszámíthatatlanabb műveket, mint az itt töltött két és fél év alatt.