Ma: ingyenes tárlatvezetés a Taksonyi Tájházban!

Taksony (Matúškovo) tájháza

A Galántai Honismereti Múzeum idén újra bekapcsolódik a Tájházak Napja rendezvénysorozatba, melyet a Magyarországi Tájházak Szövetsége 10. alkalommal hirdetett meg azzal a céllal, hogy az év egy kiemelt napján a tájházak az érdeklődők figyelmének középpontjába kerülhessenek. Április 23-án délután Taksonyba várja az érdeklődőket, a Taksonyi Tájházba, ingyenes tárlatvezetésre, népi játszóházba.

A paraszti hagyományban a legszélesebb körben ismerték Szent György alakját, akinek ünnepnapja április 24-hez kötődik. 2013 óta a jeles nap hétvégéjén a Magyarországi Tájházak Szövetsége hagyományteremtő programjaival nemcsak a tavaszi állatkihajtás egykori emlékeire, hanem a megújulásra, a természet és az emberek újjászületésére is figyelmet kíván fordítani.

A Tájházak Napja remek lehetőség arra, hogy megismerjük szűkebb pátriánk egykori életmódját, paraszti kultúráját, és felfigyeljünk mindarra, ami a hagyományos tudásból hasznosítható, újra élhető modern világunkban is.

A Galántai Honismereti Múzeum ez alkalomból a Taksonyi Tájházba várja a látogatókat.

Április 23-án, szombaton délután 13:00-tól 17:00 óráig tárlatvezetésre, népi játékokra hívja a látogatókat.

A Galántai Honismereti Múzeum által fenntartott Taksonyi Tájház nemzeti műemlék és a község legrégebbi épülete, mely 1847-ben épült. Az utca felőli első szobában és a konyhában módosabb taksonyi gazda lakásának berendezése látható a XIX. és XX. század fordulóján. A hátsó szoba enteriőrje az alföldi szlovákok (Tótkomlós) lakáskultúráját mutatja be, akik Taksonyon 1947-ben telepedtek le. (Galántai Honismereti Múzeum)

Fent:

Egy másik, a Budapest dél-pesti agglomerációjában fekvő Taksony sváb tájházát mutatja be a fenti kisfilm. (Csak azért, hogy aki még nem látta a hazait, annak új élményben lehessen része.)

További hasonló témájú videók