Sir David Attenborough figyelmeztetése

„A civilizáció összeomlása már látótávolságra van – fogalmazott Sir David Attenborough az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye 24. éves ülésén Katowicében. –A klímaváltozás mára olyan katasztrófává vált, amely globális méreteket öltött.”

 

 

David Attenborough az elmúlt évezredek legnagyobb fenyegetésének nevezte a klímaváltozást, és azonnali cselekvésre szólította fel a világ vezetőit az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye 24. éves ülésén (COP24) hétfőn elmondott beszédében a lengyelországi Katowicében.

„Világ vezetői, vezetnetek kell! – hangoztatta a világhírű brit természettudós, aki az “emberek székét” foglalja el a hivatalosan hétfőn megkezdődött csúcstalálkozón. Hozzátette: – A civilizációink fennmaradása és a létünket biztosító természet egyaránt a ti kezetekben van.”

A brit természettudós bemutatott a küldötteknek egy videómontázst is, amelyet a klímaváltozásért aggódók üzeneteiből állított össze.

  • „Nem látjátok, mi történik körülöttetek?” – kérdezte egy fiatal férfi.
  • „Mi már érezzük Kínában a klímaváltozás egyre növekvő hatásait” – hangoztatta egy fiatal nő.
  • „Ez volt az én otthonom” – mondta egy bozót- és erdőtűz martalékává váló épület mellett álló nő.

„A világ lakosai elmondták véleményüket. Fogy az idő. Az emberek azt akarják, hogy a döntéshozók most azonnal cselekedjenek” – szólította fel a résztvevőket Attenborough.

A klímacsúcsot megelőzően a természettudós azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy az emberek székének elfoglalója szerte a világról több százmillió olyan embert képvisel, akiknek életére hatással van a klímaváltozás. Azért ül ott, hogy emlékeztesse a konferencián dolgozó politikusokat, valamint a kormányokat és más irányítókat, hogy ez az intézmény nem egy elméleti vállalkozás, nem egy vákuumban dolgoznak. Valódi emberek jövőjével van dolguk.

A hétfőn megnyílt katowicei csúcstalálkozón a résztvevők a 2015-ben elfogadott párizsi klímamegállapodás részletes szabályrendszeréről tárgyalnak. A párizsi egyezmény legfőbb célkitűzése, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest.

Ennek érdekében a megállapodás részesei nemzeti vállalásokat tesznek a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok, többek között a szén-dioxid (CO2) kibocsátásának csökkentésére, illetve a kibocsátott CO2 megkötésére és környezetbarát felhasználására.

Az egyre nagyobb problémákat okozó klímaváltozás az emberi szervezetet sem kíméli egy új jelentés szerint. A globális felmelegedés ráadásul Nagy-Britanniában is komoly gondokat okozhat, és végső soron beindíthatja a kihalási dominóeffektust is. A tudósok szerint egy megoldás visszafordíthatja a folyamatot, és közben az EU is előállt valamivel. Ahhoz azonban rengeteg pénzre lesz szükség.

 

Hírében a Guardian közölt egy nemrég elkészült kutatást is, amely szerint a 20 legmelegebb éve a Földnek az elmúlt 22 évben volt, ebből a top 4 az elmúlt 4 év volt.

Az ülésen felszólalt António Guterres ENSZ főtitkár is, aki hangsúlyozta, a világ túl keveset tesz a klímaváltozás megállításáért, a párizsi klímaegyezményt meg kell valósítani. 

„Sok ország, régió lakosságának ez már élet-halál kérdése” – mondta.

_____________________

Fotó: Sir David Attenborough a katowicei ülésen • AP/Czarek Sokolowski

Szöveg forrása: HVG

 

 

 

További hasonló témájú videók