Túlnépesedés, avagy Hány embert bír el a Föld?

Már akkora a túlnépesedés (Európában is!), hogy az emberek alig tudnak távolságot tartani, hogy csökkentsék a járványveszélyt és pszichés megterhelést, a zajt és a szennyezést, a zsúfoltságot és biztonsági kockázatokat. Hány embert bír el a Föld? Sir David Attenborough egyik legfontosabb, 2009-ben készült filmjéhez a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány – ahogy erről már beszámoltunk korábban – elkészítette a magyar feliratozást. Meghívásra elviszi (akár virtuális) filmvetítésre, előadásra, beszélgetésre. (Fent eredetiben.)

Dióhéjban: Évente bő 80 millióval nő az emberi népesség, azaz óránként olyan 10.000-el. Ennek a fő oka, hogy az emberi teherbeesések közel fele baleset, amit a pár nem akart. Naponta kb. 100.000 olyan gyerek születik, akit a szülei nem akartak. A legfrissebb ökológiai lábnyomszámítások szerint jelenleg 170%-osan terheljük túl a Földet, ami azt jelenti, hogy a 7,7 milliárddal ellentétben csupán 3,5 milliárd ember férne el kb. hazai életszínvonalon, fenntarthatóan.

A lányok iskoláztatása az egyik csodaszer, ami az egész népességrobbanást megállíthatná. A tapasztalat azt mutatja szerte a szegény világban, hogy ha egy kislány megtanul írni, olvasni, számolni, tehát egy alsó tagozatot elvégez, már csak fele annyi gyereke születik élete során, mint egy írástudatlannak. Ha egy lány gyerekként tanulhat, akkor nagyobb eséllyel lesz belőle dolgozó felnőtt, akinek nem csak saját keresete, hanem több önálló döntése is lehet.

A fejlődő világban felmérések szerint 800 millió nő nem szeretne már gyermeket vállalni, ennek ellenére 25%-uk nem használ semmilyen modern fogamzásgátlást. Vagy amiatt, mert nem áll rendelkezésre, nem tudja megvenni, vagy nem engedi a férj, anyós, illetve tévképzetek, vallási tiltások miatt nem használja.

Simonyi Gyula, a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány elnöke szerint a megoldás egyszerű, könnyű, gyors, olcsó, humánus – és óriási igény lenne rá. Erről beszélt a Fókuszban: a fogamzásgátlás emberi jogáról, a lányok tanulási lehetőségeiről, a túlnépesedés kapcsán (2020. január 22.).

.

A fogamzásgátlás a leghatékonyabb klímavédelem. Amikor sikerül egy baleset-teherbeesést, egy szülők által nem kívánt gyerek születését megelőzni, akkor egy egész emberéletnyi üvegházgáz-kibocsátást előztünk meg, sőt nem is csak azt, hanem egy egész emberéletnyi ökológiai terhet.

Az ENSZ jóslata szerint az évszázad végére már 11 milliárdan leszünk a bolygónkon. Az egyértelmű, hogy a népesség növekedését nem lehet egyik napról a másikra megállítani, azonban minden tőlünk telhetőt meg kell tenni. A szakemberek nem azt kérik, hogy mondjunk le a gyermekvállalásról, csupán a tudatosan tervezett családalapítást hirdetik. A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy ha magunk nem szabályozzuk a népesség rohamos növekedését, sajnos a természet teszi majd meg helyettünk.

Ez fog történni, ha a Föld összes jege elolvad:

További hasonló témájú videók