Jack Nicholson 85 éves

Jack Nicholson az Egy becsületbeli ügy című filmben

Ma ünnepli 85. születésnapját a szemöldökrángatásáról, „cápamosolyáról” és elmaradhatatlan napszemüvegéről ismert színész, filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Ő az, akit a férfiak között a legtöbbször, összesen 12 alkalommal jelöltek Oscarra, háromszor meg is kapta.

Jack Nicholson már 17 éves korában úgy döntött, hogy saját lábára áll, így Los Angelesbe költözött. Kezdetben az MGM képregényosztályán dolgozott, majd egy idő után ki akarta próbálni magát színészként. Több tévésorozatban szerepelt, majd a játékfilmek következtek. Peter Fonda és Dennis Hopper közös filmje, a Szelíd motorosok (1969) hozta meg számára a nemzetközi elismerést és első ízben jelölték Oscar-díjra.

1974-ben Roman Polański Kínai negyed című filmjében Nicholson Jake Gittist, egy cinikus magánnyomozót alakított és úgy megkedvelte a figurát, hogy több mint tizenöt évvel később szintén saját főszereplésével megrendezte a folytatást, Cinikus hekus (1990) címmel. Három Oscarján kívül még kilenc alkalommal jelölte az akadémia. Bár Nicholson soha egy iskolában nem tanulta a színészetet, mégis a legsikeresebb művésznek mondhatja magát, aki bármilyen műfajban, legyen az dráma, vígjáték vagy thriller, megállja a helyét.

9 LEG-filmje: