Aki „ég és föld között közvetít”: Markó Iván 75

Markó Iván próbál – 2013 – fotó: Túry Gergely

75 éves Markó Iván. Hivatása, küldetése a tánc. A Kossuth-díjas táncművész és koreográfus szerint a legfontosabb egy táncos előadásban a hitelesség. Ő mindig is ennek a feltételnek a teljesítésére törekedett. 

Táncművészeti tanulmányait az Állami Balett Intézetben végezte. 1967-től a Magyar Állami Operaház tagja, ahol lírai alkatának, csiszolt technikájának köszönhetően rövidesen eltáncolja számos romantikus és klasszikus balett férfi főszerepét. 1972-ben Maurice Béjart brüsszeli társulatához: A XX. Század Balettjéhez szerződik, és a Tűzmadár címszerepével debütál. Ettől kezdve Markó Iván lesz e világhírű együttes egyik vezető szólistája, akit a nemzetközi tánckritikusok 1974-ben a világ 10 legjobb táncosa közé választottak.

1979-ben visszatér Magyarországra, és Győrben megalakítja saját, 15 tagú társulatát az Állami Balett Intézet akkori végzős évfolyamából. A közös munkát valójában már egy évvel korábban elkezdi. Jövendő táncosainak vizsgakoncertjére készíti el élete első, saját koreográfiáját, A Nap szerettei című kompozíciót Carl Orff: Carmina Burana című zeneművének 10 tételére. Ez az alkotás történeti jelentőségű eseménnyé avatta a koncertet, hiszen a produkció során máris egy új társulatot és egy igazi koreográfust ünnepelhetett a közönség.

Az első darabot újabbak követték: egyrészes táncművek éppúgy, mint egész estés, monumentális produkciók, amelyek egyértelműen bebizonyították, hogy Markó Iván koreográfusként is kivételes tehetség. 1972 és 1991 között nyolcvan külföldi turnén vett részt a világ számos országában. A Párizsi Opera, a milánói Scala és a jeruzsálemi Rubin Akadémia vendégkoreográfusa. Részt vesz a Baltimore-ban megrendezett Világszínház Fesztiválon, ahol A csodálatos mandarin című darabját a nemzetközi kritikusok a rendezvény legjelentősebb alkotásának választják.

Markó Iván 17 éven át a Bayreuthi Ünnepi Hetek balettigazgatója és koreográfusa. 1992-től Európa és a tengerentúli országok vendégkoreográfusa. 1996-ban megalapítja a Magyar Fesztivál Balett együttesét. Művészeti vezetőként és koreográfusként mindig arra törekszik, hogy a közönséget megszólító, érzelemgazdag, gondolatébresztő, ugyanakkor látványos műveket komponáljon.

Videók forrása: Markó Iván

További hasonló témájú videók