Tabu a gyermekirodalomban (1. nap)

Tabu a gyermekirodalomban címmel jelent meg tanulmánykötet a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Tudományos és Művészeti Pályázata; Alkalmazott Pedagóiai Intézet Óvodapedagógus-képző Tanszék munkatársainak gondozásában. A kötet felelős szerkesztője Varga Emőke; szerkesztői: Pusztai Virág, Turcsányi Enikő.

A kötetet a szerzők részvételével mutatja be a felelős szerkesztő a Jókai Klubban (Hollós út 5. Budapest 1121), 2021. november 5-én, 14 órai kezdettel.

2021. május 14-15-én a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Pedagógiai Intézet Óvodapedagógus-képző Tanszéke hazai és határon túli felsőoktatási intézmények oktatóinak, valamint a gyermekkultúra és -irodalom kutatóinak és szakértőinek részvételével online konferenciát szervezett. Tizenöt, egyenként 40-50 perces előadás hangzott el: a programot a kari JGYTV YouTube-csatornán közvetítette, az előadásokat több, mint 2000 néző követte. 

A program előadásainak felvétele ezen a linken tekinthető meg.

A program tizennégy előadása elsősorban a pszichológia és az irodalomtudomány, valamint a vizuális kultúra nézőpontjaiból mutat be olyan, a gyermekkultúra szempontjából is lényeges kérdéseket, mint hogy mi számít tabunak, és hogy milyen kontextusban számít annak. Milyen nézőpontokat kínál a téma közvetítéséhez a kortárs gyermekirodalom, hogyan kerülik el a tabutörést a népmesék?

A szülők a mindennapok veszélyeitől gyakran úgy próbálják megvédeni gyermekeiket, hogy bizonyos információkat, jelenségeket elzárnak a gyermekeik elől, mintegy tabusítva azt. Ilyen lehet a halál, a különböző traumák, a szex. A tabu olyan téma, amiről, ha soha nem beszélünk, az árt a gyermekeinknek, szorongást generál bennük, és sokkal rosszabbnak hiszik a világot, mint amilyen. Nem tanulják meg az élet negatív oldalának elviselését, a problémával való szembenézést, nem alakul ki a problémamegoldó képességük. Pedig a megfelelő mesék megválasztásával már a legkisebbeket is fel tudjuk készíteni a védelemre. Ehhez nyújtanak segítséget a program keretében elhangzó előadások, melyeket irodalomtörténészek, kritikusok, mesepedagógusok, mesemondók és pszichológusok tartanak meg.

A tabutémák néhány éve elvétve jelentek meg a magyar gyermekirodalomban, a nemzetközi trendek, a társadalmi konvenciók elmozdulása, a „kibeszélési kényszer” mára azonban gyermekirodalmi paradigmaváltást eredményezett, a legutóbbi időszakban mindez társadalmi diskurzust is maga után vont. E jelenség irodalomtudományi szempontból olyan izgalmas kérdéseket vetett és vet fel, mint a szerzői szándék és felelősség kérdése, a megformálás módjának problémái. Vizuális vonatkozásban a legfontosabb kérdés pedig az, hogy vajon mit mutathat meg a tabukból a kép? Hol van a határ, amelyen belül a képi reprezentáció még művészi és pedagógiai-pszichológiai szempontból is mértéktartónak, de amelyen túl már provokatívnak tekinthető?

A programot szervezte: Dr. Varga Emőke habilitált tanszékvezető főiskolai tanár, Dr. Turcsányi Enikő főiskolai docens és Dr. Pusztai Virág egyetemi adjunktus.
Szervező intézmény: Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Pedagógiai Intézet Óvodapedagógus-képző Tanszék
A szervezők köszönetet mondanak Rácz Szabó Viktornak és a JGY TV munkatársainak.

9:00 – 9:05
Bevezető
Dr. Pusztai Virág – Dr. Turcsányi Enikő – Dr. habil. Varga Emőke

9:05 – 9:40
Dr. Galuska László Pál PhD
főiskolai docens
Árnyak kertje. A halál és az elmúlás témája a kortárs és közel-kortárs gyermekirodalomban

9:40 – 10:25
Révész Renáta Liliána
pszichológus, gyásztanácsadó, meseterapeuta
Prevenciós előadások lehetőségei mesékkel a veszteségek (halál, gyász, válás) témájában, az óvodában és az iskolában

10:25 – 10:50
Szél Erzsébet
klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta
Élet-mese: a mentalizáció és az élményfeldolgozás kapcsolata mesékben

10:50 – 11:35
Ricz Dencs Tünde
mentálhigiénés szakember, meseterapeuta
Hogyan segíthetnek a népmesék a szexuális abúzus megelőzésében?

11:35 – 12:15
Orlik Ilona
mesemondó, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer szakembere
Hogyan fejezik ki népmeséink a kimondhatatlan?

12:15 – 12:40
Kopeczki Kinga – Csete Klára, Domokos Eszter – Ludányi Noémi
a MűOK tagjai, a SZTE JGYPK Óvodapedagógus-képző Tanszék hallgatói
Mi „nem való” egy gyerekkönyvbe? Empirikus kutatások a tabu-témákról

12:40 – 13:15
Wittmann Ildikó
kritikus, a Magyar Gyermekirodalmi Intézet vezetőségi tagja
Szex, tabu, rock’n’roll – vagyis mi számít tabunak a hazai gyerekkönyvekben?

 

További hasonló témájú videók