Halászbástya, Jánoshegyi kilátó, szegedi fogadalmi templom…

180 éve született Schulek Frigyes építész, műegyetemi tanár, az MTA tagja. Schulek Frigyes szepességi családból származott. A magas kort megért művész életútjához képest is feltűnő, hogy lehetőségeihez képest is mennyire kevés eredeti mű készült el, keze nyomán. Módja lett volna pedig számos megbízást vállalni. De őt nem ragadta el a mohóság és nem vonzotta a hírnév sem. 

Még harmincéves sem volt, amikor az ulmi székesegyház restaurációs munkáira szóló felkérést visszautasította: tudását a hazai műemlékek megőrzésére kívánta fordítani. Először kőművessegédként ismerkedett a mesterséggel, majd akadémiai tanulmányait Bécsben végezte. Alapítója és építésze volt az 1872-ben létrehozott Műemlékek Országos Bizottságának. Az ország első restaurátora lett, számos vidéki templom helyreállítását irányította, miközben tanított a Műegyetemen.

Szerény volt, de csak mint magánember, munkájában, művészetében magas követelményeket állított önmaga és tanítványai elé. Középkori emlékeink elhanyagoltsága indította őt azok tanulmányozására és védelmére.

„Tettekre, áldozatokra van szükségünk, mert csak ezekkel tarthatjuk fenn a romlásnak, végpusztulásnak kitett műemlékeket” – írta Schulek visszaemlékezésében, és ő valóban tettekkel, áldozatokkal szentelte életét a múlt emlékeinek.

Kapcsolódó:

Az építész, a műemlék-helyreállító és a tanár: Schulek Frigyes

 

További hasonló témájú videók