Kisebbségi Kulturális Alap – választás

kisebbségi kulturális alapAz idén megváltoztak a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) szakmai bizottságaiba történő tagjelölés és -választás feltételei, ezért az eddigieknél is nagyobb figyelmet kellett volna szentelni a nevezésekre és szavazásra is, mivel az itt megválasztott bizottságok döntenek a támogatások odaítéléséről.

A szavazáson idén már csak azok a kisebbségi szervezetek vehetnek részt, amelyek jelentkeztek a KKA által vezetett nyilvántartásba, és az alap el is fogadta a jelentkezésüket. 

A komáromi Városi kulturális központban ma megtartott szavazás azonban a vártnál is nagyobb bonyodalmakat okozott. Egyrészt az OTP rezsimből fakadó GreenPass vagy negatív teszt bemutatásának kötelezettsége miatt néhány szervezet képviselőjét be sem engedték az épületbe. Akadtak olyanok is, akiknél az elektronikus és papír alapú jelentkezés keverékével nem sikerült megbirkózniuk, és így nem vehettek részt a választáson. 

Az amúgy zökkenőmentes szavazáson idén is három szakbizottság létrehozásáról döntöttek a szavazók. Az egyes szakmai bizottságokba a következő jelöltek kerültek be:

Az A  csoportban (közművelődési és tudományos), ahol főleg a rendezvényekkel foglalkoznak, 89 szavazólapból 88-at adtak le:

Hornyák István 25 szavazattal

Demecs Andrea 24 szavazattal 

Szabó Csilla 18 szavazattal került be a bizottságba.

Az  B  csoportban (irodalmi, kiadói és sajtó), ahol a könyvkiadással és a sajtóval foglalkoznak, 21 szavazólapból 19-et adtak le:

Csanda Gábor 9 szavazattal,

Antal Ágota 6 szavazattal,

Bödők Károly 4 szavazattal lett bizottsági tag.

A  C  csoportban (művészeti tevékenységek) 28 szavazólapból 28 volt érvényes:

Lakatos Róbert 14 szavazattal,

Hizsnyan Géza  7 szavazattal,

Kerekes Péter 7 szavazattal került a bizottságba.

A KKA 2017 júliusától működik. Évente majdnem 8 millió euróval támogatja a nemzeti kisebbségek kulturális tevékenységét. A magyar kisebbség ebből mintegy 4 millió eurós összeggel részesül.

A megválasztott bizottsági tagok mellé a KKA igazgatója, Elena Kotvanová nevez ki még 2-2 döntnököt.

További hasonló témájú videók