Jancsó Miklós 100 szeptember 6-tól májusig

Az egyetemes filmtörténet egyik legfontosabb, legizgalmasabb rendezője szeptember 27-én lenne 100 esztendős. A budapesti Művész és Kino Cafe moziban szeptembertől májusig látható havonta egy Jancsó-film, a vetítéseket beszélgetések követik Kovács Gellért „Filmszerész” újságíró vezetésével.

A jubileumi mozizást beszélgetések is kísérik, Jancsó Miklós pályájához, sokszor magánéletéhez is köthető alkotótársakat, barátokat, családtagokat hívnak meg a vetítésekre.

A program érdekessége, hogy a kiválasztott kilenc filmet fordított időrendben vetítik – leginkább a jancsói játékosság nevében, de azért is, mert így, visszafelé haladva még izgalmasabb felfejteni a rendező kedvenc motívumait, és talán még különlegesebb így lépdelni Jancsó Miklós külön bejáratú univerzumában. A filmeket felújított változatban vetítik, de néhányat közülük 35 mm-es filmszalagról.

Szeptember 6-án a Művész moziban a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című film látható, a beszélgetésre Scherer Péter színművészt hívták meg. Ugyancsak a Művész moziban látható október 4-én az Allegro barbaro, november 8-án pedig a Szerelmem, Elektra, a vetítésekre meghívott vendég Cserhalmi György színművész és Kende János operatőr. December 6-án az Égi bárány a Kino Cafe moziban látható.

A Jancsó 100 további filmjei a Fényes szelek, a Csillagosok, katonák, a Szegénylegények, az Így jöttem és az Oldás és kötés. A meghívott vendégek között van Bálint András, Jancsó Dávid és Hajdu Szabolcs.

Filmszerész klub: Jancsó 100 vetítéssorozat

Művész mozi, Kino mozi
Szeptember 6-tól májusig

További hasonló témájú videók