Geronimo, a leghíresebb apacs

135 éve Geronimo fogságba kerülésével befejeződött az amerikai indián háború.

Geronimo mindössze 38 fős a kis csoportjával volt az utolsó független indián csoport, akik nem ismerték el az Amerikai Egyesült Államok kormányát.

Az ellenállás 1886 szeptember 4-én ért véget, amikor Geronimo megadta magát az Egyesült Államok hadseregében szolgáló Nelson A. Miles tábornoknak a Skeleton-kanyonnál, Arizonában. Otthonától távol, Oklahomában halt meg.

Geronimo (csirikava nyelven Goyaałé, vagyis ‘one who yawns’ (Ásító); angolul gyakran Goyathlay-nak ejtették), (1829. június 16. – 1909. február 17.) az Amerikai Egyesült Államokban élő csirikava apacsok kimagasló törzsi vezetője volt, aki hosszú háborút vívott a törzsi területeket elfoglaló európai telepesek ellen.

Film:

A mexikói hadsereg támadást intézett az apacsok ellen és a vérengzésben idős, magatehetetlen emberek, nők és gyermekek százai , köztük Geronimo anyja, felesége és gyermeke vesztette életét. Ennek hatására Geronimo lett az amerikaiakkal és a mexikóiakkal nyíltan szembeszálló apacs indiánok vezetője, azoké, akiket a számos ellenük indított fehér megtorló hadjárat során a szó szoros értelmében megtizedeltek, és rezervátumba akartak kényszeríteni. A harcok során 1886-ban Geronimo 35 férfiből 101 asszonyból és 8 fiúból álló csapata 18 hónapon keresztül vezette félre a több ezres hadsereget. Az ellenállás látszólag sikerrel járt, az amerikai kormány szavatolta az apacsok visszaköltöztetését szülőföldjükre…

Kapcsolódó:

Bosszúszomjas harcosból ünnepelt sztárrá vált Geronimo, a leghíresebb apacs

(Visited 23 times, 1 visits today)
%d bloggers like this: