https://youtu.be/nJUDrJ3hkPc

A „rongyos festő”, Kokas Ignác

95 éve született Kokas Ignác festőművész. A budapesti Képzőművészeti Főiskolán végzett 1952-ben. Mesterei: Bernáth Aurél, Kmetty János. 

1973–1983 között a Képzőművészeti Főiskola tanáraként működött, számos jeles tanítványa volt, köztük El KazovszkijFehér László, Lábass Endre.

Nem tartozott sem az urbánus, sem a népies festők közé, közel jutott a szürrealizmushoz, de annak inkább csak eszközeit, nem világfelfogását vette át.

Rózsa Gyula írja róla: „A kokasi nagypiktúra ezerkilencszáz-hatvanhétre készen áll. Helyét a kronológiai skálán ott kell keresnünk, ahol a hatvanas évtized generációs váltása megtalálható. …A hetvenes évekre Kokas piktúrája nonfiguratívvá, pontosabban csaknem nonfiguratívvá válik. Nemcsak az addig felismerhető emberalak tűnik el, vagy válik olyan apró és átírt motívummá, amelyet már csak keresve lehet felfedezni a kompozícióban, hanem fokozatosan széttöredeznek, folttá oldódnak, önkényes formát vesznek fel az ajtókeretek, a dombok, a napsugaras utak és az örök képszereplők, a madarak is. A rekvizitumok felszabadítása azért figyelemre méltó, mert a festő egyetlen tradicionális munkamódszerről nem volt hajlandó soha lemondani: a természeti látvány inspirációjáról.” 

Vezető videó: Darab Gyula retrospektív – Kokas Ignác

Kokas Ignác kiállításának megnyitója az Aba-Novák Galériában 2018. március 3-án. A megnyitót Nagy Gábor Munkácsy-díjas festőművész tartotta. Zenei közreműködő Pap Janka és Rohonyi Lili énekkettőse volt:

A Soha, a Mindig és a Pillanat – In memoriam Kokas Ignác (portréfilm-előzetes) • Az emlékfilm az archív felvételeken megszólaló vallomástöredékeket képi-zenei-verses kompozíciókkal egybefűzve rajzolja meg Kokas Ignác festőművész pályaívét. rendező–operatőr: Tóth Tamás (Forrás: MMA)

Kiemelt kép: Kokas Ignác festőművész (1926–2009) • forrás: Cultura.hu