Online zajlik az idei Berlinale filmfesztivál

BerlinaleSzlovák és magyar film is bekerült a Berlinale idei versenyprogramjába. A hétfőn kezdődött Berlinale az év első kiemelt európai fesztiválja – idén azonban – a díjátadó történetében először – nincs se vörös szőnyeg, se közönség. A fesztivált két részben rendezik meg: a héten virtuálisan tartják, és remélhetőleg júniusban sor kerülhet a nyilvános ünnepségre is.

A fesztivál a témaválasztásra is figyel.

„Az idei Berlinalén csupa olyan filmet mutatunk be, amelyeket valahogy sikerült megvalósítani a járvány alatt – gondoljunk akár a forgatásra, akár az utómunkálatokra. Némelyikük a középpontba is helyezte ezt az új világot, amelyben már egy éve élünk” – mondta Carlo Chatrian, a fesztivál művészeti vezetője.

A szokottnál kevesebb, mindössze 15 film száll versenybe idén, főként Európából, azon belül is inkább Németországból, de bemutatnak, iráni, dél-koreai, japán és mexikói filmeket is. Amerikai film viszont ebben az évben nincs a kínálatban.

A szlovák mozit Bohdan Sláma koprodukciós filmje, a Krajina ve stínu (2020) képviseli. Számos alkotás kapott helyet a kísérőprogramok sorában is. 

Két magyar film is versenyben van, Nagy Dénes mozija, a II. világháborút feldolgozó Természetes Fény, illetve Fliegauf Benedek filmje, a Rengeteg – Mindenhol látlak.

A tavalyi évhez hasonlóan több vígjáték is bekerült a fesztivál programjába, például a román Radu Jude legújabb filmje is.

 

További hasonló témájú videók