Kaján Tibor: „A karikatúra az újságírás egyik műfaja”

100 éve született Kaján Tibor karikaturista, aki indulása óta a Ludas Matyi, 1964-től a Tükör, majd Új Tükör, később a Magyar Nemzet, majd a Magyar Hírlap munkatársa volt, de alkotásai számos más lapban is megjelentek. Egész életében vallotta: a karikatúra az újságírás egyik műfaja.

Kajan Tibor GIF by Zu

Kaján Tibor Miskolcon született 1921-ben Kalász Tibor néven. Kis korától rajzolt, tízévesen Gáspár Antal karikatúrái életre szóló hatást gyakoroltak rá. Névváltoztatásának ötlete még gimnazista éveire nyúlik vissza, amikor egy tanáráról készült, véletlenül padján hagyott rajzát látva az óra elején nevetés tört ki az osztályban. Igazgatói megrovás lett a fizetsége, a tanár pedig feldühödve e szavakkal penderítette ki az osztályból:

„Ilyen kaján emberekre itt nincs szükség!”

Ettől kezdve hívta mindenki Kajánnak, és amikor 1945-ben publikálni kezdett, kapóra jött neki a név.

Fiatal diákként pályázatokon indult és díjakat nyert, a Pesti Naplóban megjelent karikatúrákat utánozta. A zsidótörvények miatt nem mehetett főiskolára, így az óbudai harisnyagyárban lett síkhurkoló. Huszonegy évesen munkaszolgálatra hívták be, a kiugrási kísérlet után megszökött, elfogták, de a bírósági tárgyalást és az elhurcolást sikerült megúsznia.

Kajan Tibor GIF by ZuKajan Tibor GIF by ZuA II.  világháború után felvették a Képzőművészeti Főiskolára. A fent említett lapokon kívül rendszeresen jelentek meg munkái a 

Lyukasóra, a Népszabadság, az Új Írás, a Hócipő, de még a Magyar Tudomány és a Filozófiai Szemle hasábjain is.

1969-ben adta ki a 259 ábrával illusztrált Kaján lexikont, s számos más albuma is napvilágot látott, többek között a Kaján rajzok, a Meglepő táblák, a Circus Maximus, az Apropos, a Kaján képernyő, a Zenit és Radír, a Rajzolok, tehát vagyok, a Karikatúra a betűtengerben és az Élet-Művészet. 1973-ban Vigyázat címmel környezetvédelmi filmet készített az UNESCO számára, 1970-ben a Magyar Televízió Karika-túra című filmsorozata az ő munkásságának bemutatásával indult.

Kaján Tibor 1953-ban és 1968-ban Munkácsy-díjat kapott, 1975-ben érdemes művész lett, 1988-ban a kiváló művész címet vehette át. 1992-ben Pulitzer-emlékdíjjal tüntették ki, 1994-ben a MÚOSZ Aranytoll-díjjal ismerte el munkásságát. Az Opus-díjat 1994-ben, a Magyar Művészetért díjat 2002-ben vehette át. 2004-ben kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, 2008-ban a Táncsics Mihály-életműdíjat, 2010-ben Hazám-díjat, 2011-ben Prima Primissima díjat kapott.

2011-ben tagja lett a köztestületként megalakult Magyar Művészeti Akadémiának, ahonnan 2012 decemberében egészségügyi okokra hivatkozva kérte kilépését.

Vezető videó: VONALGONDOLATOK – interjú Kaján Tiborral Kaján Tibor 2011-ben volt 90 éves. Ebből az alkalomból tisztelői összegyűltek a művész háza előtt. Forrás: Peter Kozma

A Kaján Tibor tiszteletére rendezett kiállítás a Mester 95. születésnapján délután nyílt meg a Spinoza Kávéházban. Sándor Anna, a Spinoza Színház igazgatója köszöntése után Tettamanti Béla tartott megnyitóbeszédet. Komlósi Gábor, a MÚOSZ elnöke jelképesen itt adta át az újságíró szövetség tiszteletbeli tagságáról szóló oklevelet és az aranybetűs tagsági kártyát. A fogadás után Kozma Péterrel és Tettamanti Bélával hármasban delegációt alkotva, mindenki üdvözletével, a dedikált katalógussal és az oklevéllel meglátogatták lakásában a társaság doyen-jét. Az Öreg élénken érdeklődött a kiállításról, és mindenkinek nagyon hálásan köszönte, hogy gondoltak rá.