SpaceX Starship SN10 • Élő közvetítés • Boca Chica, TX

Starship SN10
Starship SN10

A Starship SN10 prototípus elég régen álldogál a tesztálláson a SpaceX Boca Chica-i telephelyen. Az elmúlt napokban több statikus indítási kísérletet abszolvált, közben rekord idő alatt kicserélték egy hajtóművét is. Magyar idő szerint ma 16:00 és éjjel 01:00 között áll rendelkezésre az a „tesztablak”, ami alatt megkísérelhetik a 10 kilométeres ugrást és leszállást.  Reméljük most, harmadik alkalommal már a sikeres indítás után egy sikeres leszállást is láthatunk.

Az SN10 első statikus gyújtási tesztje, amely február 23-án zajlott le, egy egyértelmű problémát tárt fel a jármű egyik Raptorjával kapcsolatban. A SpaceX gyorsan kicserélte a motort, és felkészítette az SN10-et egy újabb statikus gyújtásra, ami szinte már általánosnak is tekinthető az űrügynökség rakétáinál. A második teszt február 23-án nem mutatott hibát.

A Starship

A Starship a SpaceX újgenerációs szupernehéz rakétarendszere, amely arra lett tervezve, hogy az emberiség könnyen eljuthasson a Naprendszeren belüli égitestekre. A felső fázist Starship-nek, a gyorsító fokozatot Super Heavy-nek nevezik. A rakétátrendszert összefoglaló néven – a SpaceX hivatalos weboldala szerint – Starshipnek nevezzük.

Az űreszköz gyökeresen megváltoztatja az űrutazást, hiszen egy újfajta űrszállítmányozási rendszer épül ki általa, mely interkontinentális és bolygóközi utazásoknak ad teret, a költségeket jelentős mértékben csökkentve.  

A rakétarendszer teljesen újrafelhasználható módban több mint 150 tonnát tud majd alacsony Föld körüli pályára juttatni. A rakéta fejlesztése a vállalat két texasi (McGregor és Boca Chica), valamint floridai (Space Coast) telephelyén történik

https://www.spacex.com/media/starship_users_guide_v1.pdf

További hasonló témájú videók