Űrhírek (meg egy régi film az Orion űrhajóról)

A hét űrhírei a NASA-tól.

A NASA azon dolgozik, hogy 2024-re eljuttassa az első nőt és egy következő férfit a Hold  felszínére. Az Artemis program eközben arra is összpontosít, hogy biztonságos és fenntartható holdkutatási programot hozzon létre.

Mint arról már beszámoltunk, a NASA felhívást intézett a kereskedelmi vállalatokhoz, hogy javaslatokat nyújtsanak be az űrforrások gyűjtésére.

Az elkövetkező évtizedben az Artemis program a tervek szerint megalapozza a tartós, hosszú távú jelenlétet a Hold felszínén, mert a Holdat bázisként akarja felhasználni a mélyűr kutatásához, illetve a sokkal távolabbi Mars-utazáshoz. Az in situ erőforrások hasznosításának (ISRU) képessége hihetetlenül fontos lesz a Marson, ezért technikákat kell kifejleszteni és tapasztalatokat kell szerezni az ISRU-ról a Hold felszínén.

Az Artemis-1 küldetés során még nem fognak leszállni a Holdra. Az Orion űrhajó (illetve a Space Launch System nevű rakéta) küldetése a kísérő égitestünk megkerülése lesz. Ezzel tesztelik majd a rendszert, illetve előkészítik az emberes holdutazást, amely (a jelenlegi tervek szerint) öt éven belül várható. Az Artemis-2 várhatóan már emberes misszió lesz, majd talán az Artemis-3-mal már ténylegesen leszállnak az űrhajósok a Holdra.

További hasonló témájú videók