Ma indul a Lucy űrszonda a Jupiter trójai aszteroidáihoz (ÉLŐ!!!)

A Lucy amerikai űrszonda egy Atlas V hordozórakétával összekapcsolva elindul az amerikai légierő floridai, Cape Canaveral-i támaszpontjának kilövőállásához (Fotó: MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls)

Élőben közvetíti a NASA (a fenti ablakban található videón követhető!) a Lucy űrszonda indulását közép-európai idő szerint 11.34-kor.

A Naprendszer legnagyobb gigantikus bolygója, a Jupiter gázóriás nem ismeretlen a NASA számára. Az olyan robotkutatók, mint a Juno, megfigyelték Nagy Vörös Foltját és elemezték légkörét. De a bolygó szomszédságában található az ókori kőzetek gyűjteménye, amelyet trójai aszteroidáknak neveznek. Ezek a kőzetek Naprendszerünk legkorábbi korszakának kövületei, a Nap körüli táncba zárt időkapszulák, de eddig soha nem vizsgáltuk őket közelről. 

Első ízben kutatja a Jupiter körül keringő aszteroidákat az amerikai űrkutatási hivatal.

A Lucy nevű űrszonda a következő 12 évben rekordszámú aszteroidát tanulmányoz, ezen idő alatt 6,5 milliárd kilométert tesz meg. A tervek szerint 2025 áprilisában a Mars és a Jupiter közötti kisbolygóöv egyik aszteroidája mellett halad el, 2027 augusztusában pedig a Jupiter titokzatos hét trójai kisbolygóját is felkeresi.

A Lucy célja, hogy új információt gyűjtsön a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti formálódásáról. A misszió a nevét a Lucy néven emlegetett ősi fosszíliáról kapta, amely betekintést engedett az emberi faj evolúciójába.

A Lucynek hatalmas napelemei vannak, amelyek egyenként több mint hét méter átmérőjűek, és az űrszonda energiaellátásához szükségesek. A műszereket és a kommunikációt Földdel biztosító kétméteres antennát az űrszonda testén helyezték el.

A trójai aszteroidák megfigyelése pedig a „bolygóképződés fosszíliáiról” adhat képet.

A Lockheed Martin által épített berendezés az első napenergiával működő szonda, amely a Naptól ennyire távol dolgozik és több aszteroidát kutat, mint korábban bármely más szonda. A misszió összköltsége 981 millió dollár.

A Lucy további különlegessége, hogy pályája háromszor is visszakanyarodik a Földhöz, hogy annak gravitációját használja fel útjához, és ezáltal az első olyan űrszonda lesz, amely a Naprendszer külső részéről tér vissza a Föld közelébe.

A görög mitológia nyomán elnevezett trójai aszteroidák két rajban ugyanazon a pályán keringenek a Nap körül, mint a Jupiter, az egyik csoport a bolygó előtt jár, a másik pedig mögötte.

Lucy elrepül egy trójai kisbolygó felett ebben a NASA animációban. (A NASA Goddard Űrrepülési Központja)

További hasonló témájú videók