Csányi Vilmos 85

Csányi Vilmos Széchenyi-díjas magyar biológus, biokémikus, etológus, egyetemi tanár kutatási területe az állati és emberi viselkedés, valamint a biológiai és a kulturális evolúció kérdései. Tudományterjesztési és szépirodalmi munkássága is jelentős.

„Az evolúció legképtelenebb, sületlen, hagymázos ötlete minden kétséget kizáróan az ember, becenevén a Homo sapiens. Öt-hatmillió éve a bioszféra üde színfolt lehetett a bolygón sokféle állattal és növénnyel, amelyek között persze szép számmal voltak mulatságosak, netán bolondosak is, de az ökológiai rendszer kiegyensúlyozott volt, és úgy tűnhetett, hogy megalapozott, tartós jövője sok százmillió évre biztosítva van. És ekkor a rendszer finom, olajozott kerekei közé por, homok, autóroncsok, kátrány, mindent feloldó savak és lúgos, enzimes mosópor került. Recsegés, ropogás, pattognak a fogaskerekek, égett fémszag, füst és korom. Mi történt? Egy csimpánzméretű, a fák ágai között kiegyensúlyozottan élő derék majom megőrült…”

Prof. Csányi Vilmos etológus professzor, a Magyar Etológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, a Magyar Tudomány korábbi főszerkesztője előadása:

Merre tart az evolúció?

A felvétel 2019. szeptember 16-án készült az IH Rendezvényközpontban.

Kapcsolódó:

Csányi Vilmos: Agnosztikus vagyok, se Istenben, se az ateizmusban nem hiszek – interjú

CSÁNYI VILMOS: A KUTYÁD A RÍTUSOKBÓL TUDJA, HOGY SZERETED