METEOROLÓGIAI VILÁGNAP

Az időjárás megfigyelésére először 1853-ban hirdettek meg nemzetközi programot. 1950. március 22-én Genfben megalakult a Meteorológiai Világszervezet (WMO) – a Nemzetközi Meteorológiai Szervezet (IMO) utódaként. Másnap életbe lépett a szervezet alapokmánya. 

Erre emlékezve határozták el 1960-ban a METEOROLÓGIAI VILÁGNAP megünneplését, s azt azóta minden évben március 23-án tartják.

A WMO mára már nemzetközi szervezetté nőtte ki magát, melyben az egyes országok kormányszinten képviseltetik magukat. Tevékenységi körébe elsősorban a meteorológiai szolgálat világméretű kiépítése, a tagországok közötti gyors – időjárással, valamint éghajlati, hidrológiai és környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatos – információ-cseréjének megszervezése tartozik. A szervezet elsődleges célja a meteorológiával foglakozó szakemberek összefogása, valamint a különálló kisebb meteorológiai szervezetek közötti nemzetközi együttműködést kiépítése.

A szervezet az időjárás, az éghajlat, a hidrológia, a vízkészlet-gazdálkodás, és a környezetvédelem kérdéseivel foglalkozik.

Elősegíti a világméretű megfigyelési hálózatok kiépítését, támogatja a gyors meteorológiai és kapcsolódó információk cseréjét a tagországok között. Kutatásra ösztönzi, képzi a meteorológus szakembereket, segíti az országos szervezetek közötti koordinációt nemzetközi szinten. 

Videó:

A Meteorologiai Szolgalat KISFILMJE egy fiktív időjárásjelentés 2050-ből… Özönvízszerű esőzés orkánerejű szél kíséretében, majd tikkasztó hőhullám. A jövőbeli előrejelzés akár valóra is válhat az éghajlatváltozás miatt. Az ismeretterjesztő kisfilm az emberi tevékenység éghajlatra gyakorolt hatásaira és mindannyiunk felelősségére hívja fel a figyelmet. Mit mutatnak a hazai mérések? Mit valószínűsítenek az OMSZ klímamodell eredményei? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat a néző a 2018-as Meteorológiai Világnap alkalmából készült filmből.