A japán filmművészet császára

110 éve született Kuroszava Akira (Akira Kurosawa) japán filmrendező, filmproducer, forgatókönyvíró, Japán talán legismertebb filmrendezője.

Nagy hatással volt rendezők több generációjára, világszerte. Legelső filmjét 1941-ben készítette, legutolsó műve halála után, 1999-ben jelent meg. Kevés olyan filmkészítőt ismerünk, akinek pályafutása ilyen hosszú és munkássága ilyen közkedvelt lett volna.

Élete során Japán harcias államból békés gazdasági nagyhatalommá vált. Legismertebb filmjei az 1950-es és 1960-as években készültek, de haláláig még sok filmet rendezett és írt. Filmtörténeti jelentőségű filmje az Akutagava két novellájából – A vihar kapujában (Rasómon) és A bozótmélyben (Jabu no naka) – készült A vihar kapujában; 1950. (Velencei Nemzetközi Filmfesztivál: Nagydíj).
 

 

Sok filmje játszódik Japán feudális korszakában (kb. 13–17. század), néhány William Shakespeare-mű filmes adaptációja. Ilyen például a Ran („Téboly”; Shakespeare Lear királya) vagy a Véres trón (Macbeth-adaptáció).

A hét szamuráj (1954) című filmje forgatókönyvéből készült A hét mesterlövész című amerikai film (rendezője John Sturges). A Derszu Uzala című szovjet–japán filmje (1975) elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat.

https://youtu.be/GF5U83UIX1o

Akira Kuroszava híres filmjében Sanjuro, a gazdátlan szamuráj (Toshiro Mifune) egy olyan településre jut el, amely lakóinak békés életét két szembenálló kereskedő folyamatos háborúskodása lehetetleníti el. Kezdetben Sanjuro hol az egyik, hol a másik fél mellé áll, ám valójában nem kíván részt venni az egyre elkeseredettebbé váló küzdelemben. Amikor azonban ráébred, hogy szándéka ellenére sem maradhat pártatlan, mindkét fél ellen harcba száll, hogy így hozhassa el a település lakói számára a békét, amelyre azok mindennél jobban vágynak… A Yojimbo (A testőr) a látványos küzdelmek és a súlyos mondanivalójú történetek kedvelőinek igényeit egyaránt kielégíti. Díjak, jelölések: Aranyoroszlán-díj-jelölés (1961, a legjobb rendezés) Oscar-díj-jelölés (1962, a legjobb jelmeztervezés).

További hasonló témájú videók