Kate Seredy, aki az amerikai gyerekeknek írt a magyar történelemről

Tudták, hogy volt egy ilyen magyar írónő és illusztrátor? Serédy Kató, azaz Kate Seredy (1896, Budapest – 1975, New York, USA), aki az amerikai gyerekek számára írt a magyar történelemről.

Seredy Katalin Budapesten nőtt fel jómódú polgári család gyermekeként, édesapja középiskolai tanár volt. Az I. világháború szakította félbe képzőművészeti tanulmányait, a háború alatt nővérként szolgált. 1922-ben érkezett New Yorkba egy európai út után. Nehezen talált megélhetést, éhbérért lámpaernyőket és képeslapokat festett, majd tankönyvillusztrációkkal kereste kenyerét. May Massee szerkesztő karolta (és saját elmondása szerint hizlalta) fel a csontsovány Seredyt, aki ezután hosszú időn át a Viking Kiadónak dolgozott Massee irányítása alatt.

Munkái között több száz könyv- és tankönyvillusztrációt, továbbá saját, többnyire magyar témájú gyermekkönyvet találunk. Tizenkét saját könyve közül a saját hazai gyermekkori élményeiről szóló The Good Master (A jó gazda, 1936) és annak folytatása, a The Singing Tree (Az éneklő fa, 1944) is elnyerte a legnagyobb ifjúsági irodalmi elismerést, a Newbery-díjat – az utóbbi a háború ellen íródott, és hirdeti a különféle népek megbékélését, azt mondván, hogy az emberek mindenütt egyformák. A hun-magyar mondakörről szóló The White Stag (A fehér szarvas, 1938) pedig Newbery-fődíjas lett. Az előző két könyv a pesti Kate és a vidéki Jancsi pusztai kalandjait meséli el, az illusztrációk jó példái Seredy megragadó stílusának. A csodaszarvas-mondát és Attila hun király történetét feldolgozó Stag a történetvezetés helyenkénti nehézkessége ellenére is érdekes olvasmány, nem utolsósorban a mozgalmas, gyakran monumentális képeknek köszönhetően.

Seredy könyvei a mai napig megvásárolhatóak a Puffin Newbery Library sorozatban.

Seredy illusztrálta az amerikai gyermekirodalom egy Newbery-nyertes klasszikusát, Carol Ryrie Brink Caddie Woodlawn (1936) című könyvét is.