Kihagyhatatlan égi buli lesz ma!

Ma halad át a Merkúr bolygó a Föld és a Nap között! A time-laps videón a legutóbbi, 2016-os áthaladást lehet megtekinteni. A következő ilyen alkalomra 2032-ig kell várnia az emberiségnek. Ma kora délutántól érdemes követni az eseményt, de csak jó nagyítású teleobjektív vagy távcső segítségével.

„A tranzitok és napfogyatkozások nyomon követése lehetőséget kínál a közvélemény bevonására, arra ösztönzi az embereket, hogy megtapasztalják a világegyetem csodáit, és felmérjék, mennyire pontosan tudják a természettudományok és a matematika előre jelezni az égi eseményeket” – nyilatkozta ezzel kapcsolatban Mitzi Adams napfizikus (Heliophysics and Planetary Science Branch at NASA’s Marshall Space Flight Center in Huntsville, Alabama).

Forrás: NASA’s Marshall Space Flight Center
Videó: Time-lapse of the 2016 Mercury transit (Credits: NASA/GSFC)

A Naprendszer legbelső, legkisebb bolygója a Merkúr. Sok tekintetben hasonlít a Holdra, hiszen felszínét számos kráter borítja, nincs természetes holdja és nincs állandó légköre.
Érdekesség:
A Merkúron hat magyar vonatkozású elnevezés található: Bartók BélárólJókai MórrólLiszt FerencrőlPetőfi SándorrólMunkácsy Mihályról és André Kertész magyar származású fotóművészről neveztek el krátert
 

További hasonló témájú videók