Indul a 26. Febiofest nemzetközi filmfesztivál

Peter Fonda amerikai színész fogja megnyitni a Febiofest nemzetközi filmfesztivál 26. évfolyamát március 21-én Prágában. A kultikus Szelíd motorosok (1969) című amerikai film egyik forgatókönyvírója, rendezője és főszereplője a nyitóesten Kristián-díjat kap
a világ filmművészetében nyújtott rendkívüli teljesítményéért. A Szelíd motorosokat a prágai fesztiválon újra levetítik.
 
A március 21-e és 29-e között zajló Febiofest további díszvendégei Bille August Oscar-díjas dán filmrendező és Jiřina Bohdalová cseh színésznő, akik szintén Kristián-díjat kapnak életművükért.

A közlemény szerint a fesztivál idején Prágába látogat többek közt Louis Garrel francia rendező és színész, valamint felesége, Laetizia Casta modell és színésznő.

A Febiofest filmfesztivál 26. évfolyamában összesen 156 filmet láthatnak az érdeklődők. A 18 tematikus szekcióban mintegy hatvan ország alkotóinak a filmjeit vetítik le.

Érdekesnek ígérkezik Tomáš Krupa Dobrá smrť című filmje:

Magyarországot több film, köztük Pálfi György Az Úr hangja, Schwechtje Mihály Remélem, legközelebb sikerül meghalnod 🙂, valamint Lengyel Balázs Lajkó – Cigány az űrben című alkotása képviseli.

Az Úr hangja (2018)

A versenyprogram győztese megkapja a Kristián-díjat, amellyel 15 ezer dolláros pénzjutalom is jár. A 33 tagú nemzetközi zsűri tiszteletbeli elnöke az idén Jan Saudek világhírű cseh fotós lesz. A fesztivál zárónapján levetítik Stan Laurel és Oliver Hardy amerikai komikuspáros életéről szóló filmet, a Stan & Ollie-t.

A Febiofest, amelyet Fero Fenič Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé vált Csehországban. Két évtized alatt a Febiofest komoly nemzetközi rangot vívott ki magának. Évente mintegy 50-60 ország 150-200 új filmjét vetítik le. A filmszemle nézőinek száma Prágában évente nagyjából 80 ezer. A prágai szemle után a kiválasztott filmeket áprilisban több cseh városban is levetítik.

Pozsonyban március 21-től 26-ig, további 15 szlovákiai városban március 25-től április 10-ig lesznek megtekinthetők az alkotások.

 

 

 

További hasonló témájú videók