Közeleg a 2017 VR12 aszteroida

Március 7-én teszi tiszteletét a Föld közelében a 2017 VR12 nevű aszteroida. Szerencsére hozzánk legközelebbi pontján, a Földtől másfél millió kilométernyire is túl messze lesz ahhoz, hogy véletlenül eltalálja a Földet. 

Ami az égitest méretét illeti, megoszlanak a vélemények: a csillagászok egyelőre csak egy fénylő pontot látnak belőle, amiből nehéz megjósolni a 2017 VR12 méretét, mert arra csak az általa kibocsátott fény erősségéből lehet következtetni. Ennek alapján a kutatók valahová a Gízai nagy piramis és az Empire State Building közé teszik az aszteroida méretét, ami nagyjából 150 és 490 méter közötti átmérőt jelent – ezzel a 2017 VR12 közepes méretűnek számít a Föld-közeli égitestek között. 

A kutatók az amerikai Mojave-sivatagban telepített, a Naprendszert radarral pásztázó Goldstone obszervatóriumból és a Puerto Ricó-i Arecibo obszervatóriumból figyelik majd az aszteroidát, ami azért különleges esemény, mert még a Föld-közeli égitestek nagy része is túl messze van ahhoz, hogy radarral érzékelni lehessen, és azt remélik, hogy talán még felvételt is tudnak róla készíteni.

 

Virtual Telescope Project követi majd a 2017 VR12-t is követi. 

Mérete és viszonylagos közelsége miatt a NASA a 2017 VR12-t a potenciálisan veszélyes objektumok közé sorolja. Ez önmagában még nem jelenti azt, hogy félnünk kéne az égitesttől, hiszen belátható időn belül bizonyosan nem fog a Földbe csapódni.