„Az izgalom biológiája. Selye János és a stresszelmélet dimenziói”

Február 28-án a a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában (Brämer-kúria) megnyílt a Selye János-emlékkiállítás. A megnyitón jártunk, ahol Szabó Katalin és Csütörtöki József tartottak előadást.

Selye János Komáromban nőtt fel, Prágában doktorált. 1929-1932 között a prágai egyetemen, majd a kanadai McGill Egyetemen dolgozott. 1945-től 1976-ig Montréalban folytatta kutatómunkáját, miközben az amerikai hadsereg általános sebészeti tanácsadója volt. Az Életünk és a stressz című, népszerű könyve 1964-ben jelent meg magyarul. Magyarországon gyakran megfordult, Szlovákiában is járt; szívesen tartott előadásokat, szerepelt különböző televíziós műsorokban is.

 

A kiállítás a Selye család életébe, a komáromi diákévekbe nyújt betekintést. Nyomon követi a kutatóorvos tudományos-kutató tevékenységét, kitüntetéseit, publikációit, külföldi látogatásait, előadásait, megemlékezik a világhírű montréali Nemzetközi Stresszintézet munkájáról. Kiegészítésképpen a Selye nevét viselő három hazai intézmény (egyetem, gimnázium, kórház) tevékenységét és a Komáromban évente megtartott Selye János Napok történetét mutatja be, valamint a Selye Jánosról a XX. század hetvenes éveiben Magyarországon készített dokumentumfilm is megtekinthető.   

________________________

„Az izgalom biológiája. Selye János és a stresszelmélet dimenziói”
Pillanatkép a kiállításmegnyitóról.

________________________

2017-ben Selye János születésének 110. és halálának 35. évfordulója alkalmából Selye János-emlékkiállítás nyílt a Duna Menti Múzeum, a budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeum és a dél-komáromi Klapka György Múzeum közös rendezésében; illetve a „Selye János állandó és vándorkiállítás” program keretében életét és munkásságát bemutató rollup-kiállítást szerveztek a pozsonyi Comenius Egyetem Orvostudományi Karának aulájában. A világhírű magyar professzor életét bemutató állandó kiállítást nyitottak a tudós nevét viselő révkomáromi magyar egyetem konferenciaközpontjában is.

További hasonló témájú videók