Kincskeresők X. – Pápai Anna és Nagy Melissa, Pered

Pápai Anna és Nagy Melissa, PeredMiért értékes a Fekete-ér? címmel Pápai Anna és Nagy Melissa a peredi alapiskolából egy természeti emléket mutatott be a diákkonferencián. Felkészítő tanáruk Baranyai Tímea volt. A Kincskeresők konferenciát idén tizedszer rendezte meg az SZMPSZ Galántai Regionális Pedagógiai Központja.

A község  természeti viszonyait nagyban befolyásolja a Vág és a Kis-Duna folyó. Gyakori áradásuk következtében a község katasztere hosszú időn át mocsaras volt. A termőföldek talajszerkezete erősen kötött, gazdagon termő feketeföld. Az erdőterületek szempontjából a község katasztere az egyik legszegényebb a környéken.

Fényes Elek geográfiai szótárában 1851-ben az alábbiakat írja a faluról: Pered, nagy magyar falu, Poson vmegyében, a holt Vágh vizénél, Sellyétől 1 órányira: 1961 kath., 4 óhitű, 1 evang. lak. Kath. paroch. templommal. Tágas határa gazdag termékenységű; rétje, legelője, erdeje bőven; marhatartása nevezetes; mezején ez előtt izacs termesztetett.

Pered külterületén lévő tavak nevével – Fekete-ér, Sebes-ér – már az első írásos emlékekben találkozunk. Mindkét tó és környéke államilag védett terület. A tavak gazdagok nádban, sásban, kákában és más növényzetben. Partjaikon manapság már ritkaságszámba menő vadalma és vadkörtefák vannak.

Jelenlegi pozíció
Irányok lekérdezése


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags: , , , , , , , , ,


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2015/03/kincskeresok-x-kincskeresok-2014-papai-anna-es-nagy-melissa-pered/trackback/

Most itt van: Home // ESEMÉNY, Konferencia, Oktatás, Verseny, VIDEÓK // Kincskeresők X. – Pápai Anna és Nagy Melissa, Pered

© Magyar Interaktív Televízió

Magyar Interaktív Televízió

FREE
VIEW
© 2010 . All rights reserved.
Edited by Microgramma