Madách 200 – Az ember tragédiája az idők változásában 1.

A Magyartanárok Egyesülete 2023. november 11-én Madách 200 – Az ember tragédiája az idők változásában címmel rendezett konferenciát a Közép-európai Egyetemen.

Nádasdy Ádám előadása

Arató László, az egyesület elnöke megnyitó beszédében a 161 éve megjelent Tragédia időhöz és változáshoz való viszonyára irányította a résztvevők figyelmét.

A szerző 200. születésnapja alkalmából rendezett konferencia az először 140 éve színpadra állított mű irodalmi kánonban betöltött szerepéről, eszméinek, történelemfelfogásának, emberképének, jövőről szóló látomásainak a klímakatasztrófától való félelem jelenében lehetséges értelmezéseiről, valamint a nagy rendezettségű mű posztmodern utáni, centrum nélküli korban való jelentéslehetőségeiről volt hivatott gondolkozni előadások, kerekasztal-beszélgetések, valamint a mű tanításmódszertani ötleteit gazdagon bemutató műhelyfoglalkozások keretében.

Mit jelent a tömkeleg szó? Minek a kerekeit nem igazítja többé Ádám a hetedik színben? Mi a nehézsége Madách jambusainak? Hogyan tudja provokálni egy fordítás a magyartanárt? A konferencia első plenáris előadója, Nádasdy Ádám A nyegle és a dús: Madách Tragédiája a nyelvész szemével című előadásában egyebek mellett a fenti kérdésekre is válaszolt a Tragédia prózai fordítása közben szerzett tapasztalatainak lexikai, szintaktikai, szemantikai és verstani szempontból történő bemutatásán keresztül.

A szeminárium diasorai, további előadásairól szóló tudósításai, segédanyagai ezen a linken érhetők el.

További hasonló témájú videók