Az Erdőfű zenekar lemezbemutatója Párkányban

2023. december 12-én este 18:00 órától a párkányi Borok Házában tart lemezbemutató koncertet az Erdőfű zenekar a Balassi Klubestek sorozat keretében.

Az Erdőfű Magyarországon tevékenykedő táncházzenészek összefogásából jött létre. Tagjai mind elkötelezett hívei a Kárpát-medencei népzenei hagyomány hiteles előadásának, táncházakban és koncerthelyszíneken egyaránt. A zenei műhelynek is tekinthető részben családi zenekar célja, hogy átfogó képet adjon a magyarlakta területek és a velünk együtt élő etnikumok vonós népzenéjének sokszínűségéről, az adott vidék vagy falu sajátosságait tartva szem előtt.

Az Erdőfű tagjai külön-külön is kellő tapasztalattal és tudással rendelkeznek a hangszeres népzene megszólaltatásában, mely tényt számos szakmai díj és nemzetközi siker bizonyít. Koncertjeik és izgalmas előadásaik lehetőséget teremtenek arra, hogy a közönség élőben is megtapasztalhassa a Kárpát-medencei népzene egyedülálló hangzásvilágát. A műsoraik során előkerülő hangszerek – hegedű, brácsa, nagybőgő, furulyafélék, harmonika – változatos megszólalást eredményeznek.

Dr. Martin György „Tinka” , Erkel-díjas etnográfus, néptánckutató-zenefolklorista 1956-tól 1983-ban bekövetkezett haláláig készített gyűjtéseket az erdélyi Kalotaszegen. A páratlan értékű és hatalmas mennyiségű anyagban táncfilmek, hangszeres, vokális és fütty hangfelvételek, illetve néprajzi témájú beszélgetések kerültek rögzítésre. A 2013-ban alakult Erdőfű (Maruzsenszki Andor- hegedű, Kiss-Balbinat Ádám – ének, hegedű, Éri Márton – brácsa, Éri Katalin – cselló, nagybőgő) ebből a több száz órányi hangfelvételből készített egy 17 számos retrospektív válogatást a zenekar előadásában, törekedve a hiteles megszólalásra.

Az Erdőfű zenekar Martin György munkássága előtt tisztelgő lemeze nemcsak a hazai szakma dícsérő szavait érdemelte ki, hanem a nemzetközi ítészeket is lenyűgözte, minek köszönhetően felkerült a Transglobal World Music világzenei listára, ahol jelenleg is a 31. helyen áll.

 

 

 

További hasonló témájú videók