ÖRÖKLÉT: Varga Frigyes

Id. Varga Frigyes (a család archívumából)

2023. december 9-én, életének 87. évében elhunyt id. Varga Frigyes, nyugalmazott pedagógus, iskolaigazgató, Ekecs község díszpolgára, az énekkar egykori vezetője, számos kiadvány írója, szerkesztője, az SZMPSZ egyik alapítója, hosszú időn keresztül aktív, lelkiismeretes, elkötelezett elnökségi tagja, a deáki, nagymegyeri nyári egyetemek fáradhatatlan szervezője, a Felvidéki Magyar Pedagógusdíj kitüntetettje. A 2019. évi Pro Urbe Nagymegyer Díj kitüntetettje Mgr. Varga Frigyes volt.

Temetése 2023. december 13-án, szerdán délután 14 órakor lesz a nagymegyeri temetőben.

Emlékezzünk rá archív felvételeinkkel.

Varga Frigyes Szákállás az ekecsi Nap alatt (MEDIAN kiadó, Pozsony) c. könyvét 2010 szeptemberében mutatták be Apácaszakállason abban a művelődési házban, amelyről az önéletrajzi ihletésű, a két falu (Ekecs és Apácaszakállas) történelmét felölelő regényben is szó esik. A hangminőség nem túl jó, de akkoriban ilyen eszközök álltak rendelkezésre.

Könyvében felnőtteknek és gyerekeknek egyformán meséli el letűnt idők, elmúlt korok történeteit és azok tanulságait, a példaképül állítható hősök jeles cselekedeteit, a népi emlékezet és a levéltárak által megőrzött történelmi tényeket, akárcsak saját történetét a település közelmúltjának életében. A könyv egyes fejezeteiből is hallgathattunk ízelítőket.

Nagymegyeri könyvbemutatójáról az alábbi felvételeket őrizte meg a Szlovákiai Magyar Audiovizuális Adattár:

 

 

 

 

 

 

 

További hasonló témájú videók