„Nektárt, ambróziát nyújt maga Hebe” • POLLENRIADÓ!

Ambrosia artimisiifolia

Virágzik a halhatatlanok itala, az ambrózia, közismert nevén a parlagfű!

A pollenterhelés fokozatosan emelkedik, koncentrációja magas-nagyon magas. Az parlagfűre érzékenyeknél közepes/erős tünetek jelentkezhettek, melyek a pollenkoncentráció emelkedés hatására fokozódhatnak, jelentkezhet orr- és szájnyálkahártya viszketés, orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés.

A parlagfűre érzékeny allergiások számára fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén a szakorvos felkeresése.

Bár az istenek szerették, emberek számára nem ajánlott:

Az ürömlevelű parlagfű, vagy más néven a parlagfű fogyasztása károsíthatja az egészséget, mert olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek sejtmérgező hatását korábban már kimutatták.

A parlagfű nem gyógynövény, a parlagfű tea sem gyógyhatású

A Szegedi Tudományegyetem kutatói vizsgálták meg a parlagfű tartós alkalmazásának veszélyeit. A világ első száz invazívkártékony és veszélyes növénye közé sorolta a parlagfüvet az Európai Élelmiszerbiztonság Hivatal (EFSA). Ennek ellenére a parlagfüvet egyre többen nem veszélyes gyomnak, hanem értékes gyógynövénynek tekintik, a teáját is, a hajtását szárazon vagy nyersen különféle betegségek kezelésére és megelőzésére alkalmazzák.Akik a parlagfüvet “ősi gyógynövényként” tartják számon, azok tévesen feltételezik, hogy annak latin neve, az “Ambrosia artemisiifolia” is csodálatos hatásaira utal. Az ambrózia ugyanis a görög mitológiában az isteneknek halhatatlanságot adó étke. Ám a parlagfűnek semmilyen köze sincs az ógörög istenekhez: nevét Carl von Linné botanikustól az 1700-as években kapta az Amerikából mintegy 100 éve Európába behurcolt, virágporával jelentős allergénnek minősülő gyomnövény.

A parlagfű agy- és vesekárosító lehet

A parlagfű nem tartozik a korábbi évszázadokban szélesebb körben alkalmazott gyógynövények közé, gyógyászati alkalmazása elsősorban az utóbbi évek, évtizedek divatja. Az ebben rejlő üzleti potenciált felismerve több gyártó parlagfűtartalmú termékekkel is megjelent a piacon. Ám a parlagfű hosszú távú fogyasztásának hatását, kockázatait eddig senki sem vizsgálta. Ezt felismerve a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar és az SZTE Általános Orvostudományi Kar kutatói olyan vizsgálatba kezdtek, amelynek során elsőként tanulmányozták a növény tartós alkalmazásának veszélyeit egy állatkísérletben.

Az eredményeiket bemutató cikk 2017 májusában jelent meg a PLoS One tudományos folyóiratban. A szakcikk szerzői, az SZTE kutatói – Kiss Tivadar, Szabó Andrea, Oszlánczi Gábor, Lukács Anita, Tímár Zoltán, Tiszlavicz László, Csupor Dezső – tapasztalataikat közérthető formában a kodpiszkalo.blog.hu oldalon is közzétették.

 

A ürömlevelű parlagfű hosszú távú humán fogyasztásának biztonságosságát megkérdőjelezi az állatkísérletek eredményeként észlelt agy- és vesekárosító hatás. A szegedi kutatók nem állítják, hogy a parlagfűnek a patkánykísérletekben észlelt toxikus hatása embernél is kialakul, de a vegyületek toxikus hatásai általában minőségileg hasonlóak kísérletes állatokban és emberben. A szegedi kutatók eredményeit figyelembe véve kijelenthető: a parlagfű fogyasztása nem tekinthető biztonságosnak egészen addig, míg további, széleskörű toxikológiai vizsgálatok nem támasztják alá ezt.

A parlagfű allergia számos tünetet okozhat, beleértve:

  • szemviszketés,
  • duzzadt szemek,
  • orrfolyás vagy orrdugulás,
  • nátha
  • alvási probléma

A parlagfű allergia tünetei általában a nyár végén, kora ősszel jelentkeznek, amikor a parlagfű pollen elterjedni kezd a levegőben. A parlagfű irtása mellett fontos, hogy az allergiás tüneteket kezeljük, hogy az újabb allergiákat és a gyakori szövődményként kialakuló asztmát megelőzzük.

Ezen tünetek mellett a parlagfű allergia irritálhatja a felső légutakat, ami köhögéshez, ziháláshoz vezethet az asztmában szenvedők esetében.

Forrás: EgészségKalauz

Ráadásnak:

LILIOMFI:

Ki gondol most reggelire, midőn angyalt lát, midőn nektárt, ambróziát nyújt maga Hebe?!

ERZSI:

Miféle étel az, nem értem.

LILIOMFI:

A nektár, édes angyalkám, franciául két icce bor; az ambrózia két adag rostélyos, egyik vereshagymával, a másik burgonyával, a Hebe pedig ön, édesem, mert:
Nem vagyok én olyan, mint más,
Kedves étkem a foghagymás,
Eszem, iszom a korcsmába’
Itt, a Fehér Báránykába’.

(Szigligeti Ede: Liliomfi)

 

További hasonló témájú videók