Inváziós fajok: Ürömlevelű parlagfű

A szlovák kabinet új törvényt fogadott el a nem őshonos fajok betelepítéséről, terjedésének megelőzéséről. Az új jogszabály átfogóan foglalkozik az inváziós fajok kérdéskörével, a javasolt intézkedések célja a növények mind nagyobb térnyerésének megakadályozása, illetve kivitelük és behozataluk korlátozása.

Ismerjük fel a parlagfüvet:

https://youtu.be/a1qPR26DzRw

Hogy a jogszabály gyakorlati alkalmazása hatékony legyen, az Állami Természetvédelmi Hivatal (ŠOP) az egyes fajokra vonatkozó cselekvési- és ütemterveket dolgoz ki az érintett hatóságokkal és a nyilvánossággal együttműködve, melyeket végül a kormány hagy majd jóvá.

Az elterjedt idegenhonos fajok elleni küzdelem idő- és pénzigényes. Legfontosabb a megelőzés, vagyis új fajok behozatalának a megakadályozása. A problémát jelentő növények eltávolítása, illetve elszaporodásuk meggátolása minden telektulajdonos, -bérlő és -használó kötelessége. Aki ezt elmulasztja, szankcióval számolhat. Jogi személy esetében a bírság elérheti a 9958,17 eurót, természetes személy esetében a 3319,78 eurót. Az új szabályozás szerint a ŠOP vagy az általa megbízott személy is elvégezheti az irtást, ez esetben jogosult idegen telekre is lépni.

Amennyiben a törvényjavaslatot a parlament jóváhagyja, és az államfő aláírja, idén augusztus 1-jén életbe is léphet. Eddig ezzel a problémakörrel a természetvédelmi törvény foglalkozott.

Szöveg forrása: Új Szó

______________________

Kapcsolódó:

Az ürömlevelű parlagfű 

Hogyan irtsuk a parlagfüvet

Tévhitek a parlagfűről

Az Antalvali, a parlagfű, meg a népbutítás

Kép: Parlagfű – Fotó: Meneerke bloem – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0

Videó: Bálint Gazda

 

 

További hasonló témájú videók