Haláp, az elbányászott tanúhegy

Haláp-hegy
Haláp-hegy

Ahhoz, hogy egy vulkán kráterében sétálhassunk, nem kell messzire utazni! Megtehetjük Magyarországon is, például a Haláp-hegyen, melynek sapkáját „eltüntették” a bányászat következtében. Megismerjük a vulkán működését túránk során, a legendáját, és bújócskázhatunk hatalmas kőszobrok között is. Majd gyönyörködhetünk a Tapolcai-medence látványában egy csodásan kéklő balatoni háttérrel.

A Tapolcai-medence északi szélén magányosan álló, félig elbányászott vulkáni hegy, a Haláp furcsa, rendellenes sziluettjével első látásra kilóg a klasszikus balatoni tanúhegyek közül.

Hajdan forrongó vulkán volt, de mára szinte semmi sem maradt a Halápból, mely egykor a szomszédos Szent György-hegyéhez hasonló méretekkel büszkélkedett. Ezt azonban nem az idő, hanem a bányászati berendezések vasfoga koptatta le, ugyanis Közép-Európa egyik legjobb minőségű bazaltja található a hegyen. Hasonló a helyzet a Tapolcától keletre fekvő Hajagossal is, melyen szintén hatalmas tájsebet harapott a bányászat. Mára mindkét bánya bezárt, átadva a terepet azoknak kalandoroknak, akik kíváncsiak rá, hogyan is nézhet ki egy több millió éves vulkán belseje.

Haláp-hegyA XX. században, az eredetileg koporsó formájú hegy felső részét szinte teljesen elbányászták, a Haláp egészen a közelmúltig, turistáktól elzárt bányaterületként, a környező, népszerű tanúhegyek mostohatestvéreként szomorkodott Tapolcától északra. A bányászat megszűntével, 2019-ben nyitott meg a hegy geológiai és természeti csodáit láncra fűző tanösvény, melynek végigjárásával remek képet kaphatunk a hegy különleges bazaltformációiról, az északi oldal sajátos mikroklímájú törmeléklejtő erdőjéről.

Az óriási, központi kráter megdöbbentő látványa és a hegy több pontjáról, főleg a központi sziklakúp kilátójából feltáruló nem mindennapi panoráma már csak hab a tortán.