Mintegy 200 ezer tonna kén-dioxid jutott a légtérbe

A Kamcsatkán hétfőn kitört Sivelucs vulkán szürke vulkáni porral borította be a környékbeli falvakat a mai jelentések szerint. A helyi hatóságok azt tanácsolták a lakosoknak, hogy maradjanak otthon, és több településen bezárták az iskolákat.
Az első értékelések szerint az amúgy folyamatosan aktív vulkán az elmúlt három évtized legnagyobb kitörését produkálta, a vulkáni hamufelhőoszlop 16-18 kilométer magasra emelkedett és a sztratoszférát is elérhette. A műholdas felvételek értékelése alapján mintegy 200 ezer tonna kén-dioxid jutott a légtérbe, ami számottevő mennyiség, bár nem éri el a globális klimatikus hatáshoz szükséges értéket.

A fenti videó bejárta a világsajtót.

Ez a vulkánkitörés néhány nappal követte Kamcsatka egy másik aktív vulkánjának kitörését: a Bezimjannij egy hete produkált egy nagyobb robbanásos kitörést. A két esemény között azonban nincs összefüggés, Kamcsatka vulkáni működés tekintetében a Föld egyik legaktívabb területe, így előfordul, hogy két ilyen kitörés időben egymáshoz közel következik be.

A mostani vulkánkitörés helyi idő szerint reggel fél 7 körül történt, a környéken több robbanást is hallottak. A látási viszonyok még jelenleg is nagyon rosszak, nemcsak az időjárás miatt, de a vulkáni hamueső is sötétséget hozott a térségre. A vulkánkitörésről a Tűzhányó blog közösségi oldalán találhatók folyamatosan frissülő információk.

További hasonló témájú videók