Már a magyar mozikban a „Múlt és jelen: Vizeink az ember kezében”

Forrás: Pannonia Entertainment

A történelem során Magyarország vízrajza szinte a felismerhetetlenségig megváltozott. A mocsarak helyén víztározók és halastavak, legnagyobb árterünk helyén pedig maga a szikes alföldi puszta terül el. Mára tavaink 75%-a mesterséges, ártereink 90%-a a múlté. Az élővilágnak azonban alkalmazkodnia kellett ehhez a változó világhoz, különben a kihalással néztek szembe.

Meglepő módon mesterséges vizeink nyújtják az utolsó menedéket néhány ritka vízi életközösségnek; egykori ártereink pedig télvíz idején vonuló madarak százezreinek biztosítanak időszakos szállást. De ezt a világot már nem a természet, hanem az ember irányítja…

A Múlt és jelen: Vizeink az ember kezében 2022. október 13-tól a mozikban!

A 26 éves Fehér Zoltán rendező, operatőr 80 perces filmje (ami az idei, VIII. Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon 2. helyezett lett) bár önállóan is megállja a helyét, valójában a tavaly nyáron bemutatott Vad víz: Aqua Hungarica folytatása. Ha minden az alkotó tervei szerint halad, akkor lesz harmadik és negyedik rész is, amik az érintetlen vízközeli életközösségeket, valamint a Duna és a Tisza élővilágát mutatják majd be.

Kapcsolódó:

Mit keresnek a magyar tavakban a Jangce folyóban őshonos medúzák?