A szeredi Holokausztmúzeum

A Szeredi Holokausztmúzeum

A szeredi Holokausztmúzeum egy szörnyű történelmi tragédiára emlékeztet – ennek emléknapját ma tartják országszerte.

A szlovák állam fennállása alatt több mint 70 000 szlovákiai zsidót gyilkoltak meg. A múzeum felépítésének köszönhetően Szlovákiában 2016-ban olyan intézmény jött létre az egykori szeredi munka- és gyűjtőtábor területén, amely egy fontos és máig aktuális célt – az antiszemitizmus, az idegengyűlölet és a rasszizmus elleni küzdelmet – teljesít.

A szeredi zsidó internáló tábort 1941-ben hozta létre a náci Németország vazallusának számító korabeli szlovák fasiszta bábállam. 1941 és 1942-ben itt gyűjtötték össze a nyugat-szlovákiai zsidókat, s mintegy 10 ezer közülük haláltáborokban végezte. Az első hónapokban a szeredi tábor munkatáborként szolgált, s területén különféle műhelyek voltak. Bár a tábor befogadóképessége hivatalosan 1200 fő volt, a fennmaradt tanúvallomások szerint gyakran 4-5 ezer ember is szorongott a falak között. A táborlakókat folyamatosan a csehországi Terezínbe, illetve a lengyelországi Auschwitzba (Oswiecim) deportálták. A rabok haláltáborokba való szállítása 1944-ben a szlovák nemzeti felkelés idején szűnt meg.

A múzeum az egykori tábor öt épületében működik, ezeket 2009-ben kezdték el felújítani. Az állandó tárlat anyagának nagy részét korabeli dokumentumok, fotók és más olyan kiállítási tárgyak képezik, amelyek összefüggésben vannak a zsidók szlovákiai üldöztetésével.

A kiállított anyagok között egy marhavagon is van, amellyel zsidókat deportáltak szállítottak Auschwitzba. Az intézmény tájékoztatása szerint az állandó tárlatot vezető szlovák történészek és izraeli szakértők közreműködésével, valamit a tábort annak működése idején megjártak segítségével állították össze.

A múzeum oktatási központként is szolgál, magyar nyelven is kínál ismeretterjesztő programokat.

Az Európai Unió csaknem kétmillió euróval járult hozzá a terület helyreállításához és a múzeum létrehozásához. Az Európai Bizottság szlovákiai képviseletének videójában annak vezetője, Ladislav Miko kalauzolja végig a nézőket a múzeum területén.